Christian Wulff predsjednik Njemacke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Christian Wulff izabran je u srijedu navecer u trecem krugu izbora za predsjednika u Saveznoj skupštini za novog predsjednika Savezne Republike Njemacke.

Nakon što u prva dva kruga nije sakupio dovoljan broj glasova za osvajanje apsolutne vecine, kandidat vladajuce demokršcansko-liberalne koalicije Christtian Wulff je u trecem krugu, u kojem je za izbor bila potrebna tzv. jednostavna vecina, osvojio 625 glasova.

Njegov protukandidat, kojeg su predložile stranke oporbe Socijaldemokratska stranka Njemacke (SPD) i stranka Zeleni, Joachim Gauck osvojio je 494 glasa. Ukupno 121 clan Savezne skupštine suzdržao se od glasovanja. Pretpostavlja se da se radi o pripadnicima stranke Ljevice cija se kandidatkinja Luc Jochimsen povukla prije treceg kruga izbora.

Wulff je obracajuci se Saveznoj skupštini nakon izbora izrazio ponos što funkciju predsjednika preuzima u godini u kojoj se obilježava 20. godišnjica ujedinjenje dviju njemackih država a govor je završio rijecima: "Neka Bog cuva našu zemlju".

S obzirom na to da je demokršcansko-liberalna koalicija Angele Merkel raspolagala velikom vecinom u Saveznoj skupštini, izbor Christiana Wulffa tek u trecem krugu smatra se teškim udarcem na položaj kancelarke i kritikom njezinog nacina vodenja vlade.

Wulff se smatra  jednim od najbližih suradnika njemacke kancelarke i predsjednice CDU-a Angele Merkel.Od 2003. je do izbora predsjednika obnašao funkciju premijera savezne pokrajine Donje Saske. S 51 godinom Wulff je najmladi predsjednik u povijesti Njemacke kao i prvi katolik na toj poziciji.


Podijeli: Facebook Twiter