Chopin jazzer

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za ljubitelje jazza nastup renomiranog azarbejdžanskog pijaniste Davida Gazarova na Balwan Cityju bio je prava glazbena poslastica. Iako je prema programu festivala Jazz is Back! trebao nastupiti Herbert Marshall, on je zbog obiteljskih problema morao otputovati u Kanadu, te je tako Gazarov, koji je imao slobodan termin u svom poprilicno gusto popunjenom rasporedu turneje, nastupio u Grožnjanu.

Repertoar koji je Gazarov izveo iskazuje njegovo vrsno poznavanje kako klasicne, tako i jazz literature, a impozantnom interpretacijom, kao i tehnickom izvedbom, od publike je nakon svake izvedbe izmamio dug aplauz. Publike je doduše bilo nešto manje nego prijašnjih veceri festivala Jazz is Back!, jer je ipak rijec o zahtjevnijoj glazbenoj literaturi – na repertoaru su se tako našle jazz improvizacije na Chopinovu etidu u es molu, ili pak jazz standardi koji se rijetko mogu cuti na redovnim jazz repertoarima poput «Close Your Eyes» ili pak «Night Has a Thousand Eyes».

I dok je prvi dio koncerta predstavio solisticku izvedbu Gazarova, u drugom dijelu na pozornicu su mu se pridružila još dva vrsna glazbenika – profesori Ljetne jazz škole HGM-a te ujedno profesori na Jazz akademiji u Grazu – kontrabasist Ewald Oberleitner i Howard Curtis, a izvedbe standarda pretvorile su se u pravi jamming session ovih odlicnih glazbenika koji su se izmjenjivali u podužim solo dionicama.



Gazarov je u Grožnjan stigao nakon nastupa u Njemackoj, te turneju nastavlja u Poljskoj. Diskografska kuca Sony Music nedavno mu je objavila novi album pod nazivom «Chopin Lounge» za svjetsko tržište, a Gazarov nam je otkrio i da je taj album, po izlasku, lanac glazbenih trgovina u Tokiju proglasio albumom tjedna.

Kao i prijašnjih veceri, koncertnu uvertiru priredili su polaznici Ljetne jazz škole HGM-a – ovoga puta to su bili polaznici radionice gitare pod vodstvom Ante Gela, gitaristi Filip Gregtovic, Orjen Ridanovic, Matija Miletic, Adriano Lampalov i Ivan Luic, te harmonikaš Mislav Novakovic, basist Donat Gnjatovic i bubnjar Matic Crešnik, koji su skladbe «Mediterranean Sundance», «Take Five» i «Tenor Madness.

U cetvrtak je na programu festivala Jazz is Back! koncert Matije Dedica i Kristijana Beluhana u 21 sat, a od 20 sati održat ce se degustacija u sklopu Eno Jazz Cluba.


Podijeli: Facebook Twiter