Choco&Wine Fest: Spoj čokolade i vina pravi pogodak

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Prvo izdanje Choco & Wine Festa, održanog danas u brtoniškom budućem muzeju vina i seljačkog stvaralaštva izazvalo je velik interes. Mjestašce je vrvjelo posjetiteljima odmah od 12 sati, kada je festival otvoren nastupom osnovaca iz područnih škola Brtonigle. Sunčana subota privikla je puno ljudi iz svih krajeva Istre, Rijeke, Slovenije i Italije koji su se razmiljeli po muzeju i kušali delicije po štandovima.

Osim nezaobilazne čokolade u svim oblicima, kušati se i kupiti moglo vino, maslinovo ulje i niz drugih lokalnih proizvoda.

Sve je počelo u jutarnjim satima kada je startala trekking utrka koja je okupila više od 160 rekreativaca i profesionalaca. Nakon svečanog otvorenja na redu je bila radionica umaške tvrtke Dermoestetik, čija je vlasnica Ivana Legović u suradnji s wellness centrom novigradskog hotela Maestral predstavila kozmetiku na bazi čokolade i vinske pilinge.

Uslijedilo je predavanje nutricionistice Jane Jedrejčić "Vino i čokolada – do zdravlja bilo kada", koja je govorila o njihovom utjecaju na kardiovaskularni sustav. Vrlo brzo razgrabljena je velika čokoladna torta koju je napravila umaška slastičarnica Villa Soši – za dobiti fetu trebalo je kupiti bon od samo pet kuna, a cilj je bio prikupiti što više novca kojim će se nabaviti bolnički krevet za brtonišku ambulantu.

Radionice su se izmjenjivale iz sata u sat, pa je tako bila i ona u kojoj je vlasnica Ville Soši, poznata hrvatska slastičarka Dragica Lukin pravila istarske slastice na starinski način – pečene kroštule i kuhane fritule.

Osim Ville Soši, "čokoladni" sponzor bila je i Podravka. Slastice su se pod vodstvom sommeliera Emila Perdeca sljubljivale uz vina brtoniških proizvođača – Novacca, Cattunara, Ravalica i Veralde. Kasnije je uslijedilo i spajanje ukusnih pralina i Agrolaguninog vina Muškat ruža.

No, to nije sve – cijelo vrijeme posjetitelji su mogli uživati u dvije zanimljivosti. Prva je velika čokoladna fontana, koja je bila pravi hit. Do 16 sati podijeljeno je više od tisuću porcija, za koje je utrošeno 30-ak kilograma voća. Svaki komadić podijeljen je preliven tekućom čokoladom.

Druga je čokoladni kip koji je tijekom cijeloga dana izrađivao talijanski kipar Stefano Comelli – bila je to maska boga Dioniza koja će ostati u Brtonigli do 16. lipnja, kada će biti Festival malvazije. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter