Chill out s klapom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dalmatian Dub novi je projekt Krešimira Tomeca i Marca Grabbera objavljen krajem srpnja u nakladi izdavacke kuce Scardona. Neobican album koji je vec pobrao izvrsne kritike sadrži deset dalmatinskih pjesama u dub stilu - nije rijec o klasicnim remiksevima, vec su Tomec i Grabber vecinom klapsko pjevanje uklopili u svoju glazbu.

CD je snimljen u ljubljanskom studiju Attic, a na njemu se nalaze vecinom tradicionalne, odnosno njihove autorske pjesme s tradicionalnim motivima.

-  Uspjeli smo u tome da nam ljudi, koji inace zaziru od takve glazbe, kažu da im je odlicno. Neki drugi kažu da smo stavili premalo klapa, ali da im je OK. Teško je zadovoljiti baš sve, prica Krešimir Tomec koji je poznat i po radu na projektu Kisha gdje je takoder suradivao Grabber, a poznat je i kao osnivac, bivši basist i producent grupe Cubismo.

Tomec i Grabber album su producirali, aranžirali i snimili, a Tomec je ovdje osim basa svirao i mandolinu i gitaru, dok je Grabber svirao klavijature. Pomogla su im još trojica gitarista, Andraž Mazi, Igor Leonardi i Denis Mujkic, zatim harmonikaš Janez Dovc, trubac David Jarh te klavijaturist Boštjan Golinar.

Grabber je porijeklom iz Istre i bio je neko vrijeme vrlo aktivan na ovdašnjoj rave sceni te je svojevremeno organizirao i festival Valkana Beach.

Dalmatian Dub rezultat je ideje koja se nekoliko godina motala po Tomecovoj glavi, a zahvaljujuci poznanstvu s Marcom, koji je unajmio prostor za studio odmah do njegovoga, uspjeli su to i realizirati.

- Suradivati smo poceli pri remiksiranju projekta Kisha i u dugim nocnim satima u studiju glad smo utaživali jeduci fenomenalne slane incune koje spravlja Marcova punica iz Zadra. Tako smo zakljucili da gajimo slican svjetonazor o Dalmaciji i tradiciji, te sam mu spomenuo da bih volio s njim napraviti chill out CD s dalmatinskim motivima i klapom.

zašto su za suradnju odabrali baš klape Šufit i Ošjak? - Šufiti su nam odmah zapeli za uho, a i njihovo ime je isto kao i našeg studija Attic, što znaci tavan. Ošjak zato jer velolucki naglasak i velolucke pjesme imaju poseban zvuk, objašnjava Tomec.

Tomec i Grabber sada pripremaju bend za "Dalmatian Dub" jer bi ga voljeli uživo promovirati. "Bit ce svakakvih iznenadenja. Ovo je tek pocetak", optimistican je Tomec. (M. RADIC)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA .


Podijeli: Facebook Twiter