"Chicago" treći najdugovječniji show na Broadwayu

'Chicago' igra već 17 godina (arhiva)
'Chicago' igra već 17 godina (arhiva)

Mjuzikl "Chicago", satiričan prikaz svijeta slavnih, skandala i korupcije u Chicagu 20-ih godina prošloga stoljeća, u kojemu se manipulativna plesačica pokušava izvući s ubojstvom, ušao je u povijest zamijenivši mjuzikl "Les Miserables" (Jadnici) na trećem mjestu najdugovječnijih predstava newyorškog Broadwaya, prenosi britanski BBC.

Popularni mjuzikl prošli je tjedan imao svoju 6681. izvedbu u ukupno 17 godina izvođenja, koja ga je pozicionirala među prve tri najizvođenije broadwayske predstave, odmah iza mjuzikla "Cats" (Mačke), koji dosad broji 7.500 izvedbi, te "The Phantom of the Opera" (Fantom iz Opere), koji broji više od 10.300 izvedbi.

"U proteklih 17 godina ta je produkcija opetovano nadmašila moja najoptimističnija očekivanja - sa šest nagrada Tony, jednim Grammyjem za cast album, pa čak i filmskom adaptacijom koja je osvojila šest Oscara, te istaknutim produkcijama u 24 zemlje na 12 različitih jezika svijeta", izjavio je producent "Chicaga" Barry Weissler za časopis Playbill. "U ime čitave trupe, želim zahvaliti legijama obožavatelja i našim voljenim gledateljima diljem svijeta koji su pomogli da naša predstava ostvari tu nevjerojatnu prekretnicu u povijesti Broadwaya", kazao je.

Prvotna produkcija "Chicaga", koja je na Broadwayu zaigrala u ljeto 1975. u režiji pokojnog Boba Fossea, imala je više od 900 izvedbi. Mjuzikl brojnih svjetski popularnih glazbenih tema, kao što je "All That Jazz", obnovljen je 1996. i danas drži rekord najdugovječnije obnovljene verzije glazbene predstave i najdugovječnijeg američkog mjuzikla u povijesti Broadwaya.

Godine 2002. priča je dobila i svoju filmsku adaptaciju u režiji Roba Marshalla s Catherine Zeta-Jones, Renee Zellweger i Richardom Gereom u glavnim ulogama. Film je 2003. osvojio šest Oscara, uključujući i onaj za najbolji film.

Njegova britanska inačica na londonskom je West Endu prestala igrati u rujnu 2012., nakon 15 godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter