Chiavalonovo ulje među 25 najboljih organskih ulja na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još jedan uspjeh ostvario je OPG Chiavalon iz Vodnjana čije je maslinovo ulje Ex Albis uvršteno na listu 25 najboljih organskih ulja na svijetu po izboru organizacije World Best Olive Oils i to na 13 mjesto.

Jedini iz Hrvatske

- Popis je vrlo bitan jer to je natjecanje koje kontrolira rezultate svih natjecanja tokom godine koja se dešavaju u cijelom svijetu i stvara rang listu ulja prema poziciji kako se koje ulje gdje plasiralo na određeno svjetsko natjecanje. To je jedina takva lista, 'ajmo reći kao ATP lista za tenis, svjetski kup u nekom sportu, ili sl. World's Best Olive Oils prati sva natjecanja tokom godine i kako su ona završila, a tako su oni izbacili listu za ovu godinu i mi smo ponovo, drugu godinu zaredom, jedino ulje iz Hrvatske koje se našlo na listi organskih ulja, a mislim da čak niti na listi ulja komercijalne proizvodnje nema ni jednog hrvatskog ulja osim našeg, kaže Sandi Chiavalon.

Kada se govori o organskom ulju on objašnjava da je to ulje proizvedeno u ekološkoj poljoprivredi, proizvodnja mora biti certificirana, postoji kontrolno tijelo koje garantira da je proizvod ekološki i koje prati proizvodnju cijele godine na temelju pravilnika koji propisuje Europska unija te izdaje certifikat, odnosno ne izdaje ga ako pravila nisu ispoštovana.

Vrhunski rezultat

Lista se počela raditi lani i tada je Chiavalonovo ulje bilo na 18. mjestu, a ove se godine popelo za pet mjesta među 25 najboljih.

- Uvrštenje na ovakvu listu mislim da ne znači priznanje samo meni nego svim istarskim uljarima jer kada god neko određeno ulje dobije nagradu na nekom natjecanju to pojačava taj imidž Istre kao regije koja proizvodi najbolje ulje na svijetu. Mislim da smo godinama, uz sva ta natjecanja i trud koji ulažemo, postigli vrhunski rezultat pa tako gosti koji danas dolaze u Istru obilaze kušaone, testiraju ulje i maslinovo ulje postaje vrlo prepoznatljiv istarski proizvod koji se traži i izvozi diljem svijeta, kaže Chiavalon čije se ulje izvozi u 12 zemalja svijeta pa su im trenutno najviša tržišta u porastu Tajvan i Japan, a od ove godine izvoze u SAD, Švicarsku, sve ostale zemlje članice EU te u zemlje u okruženju - Srbiju i Crnu Goru. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter