Chiavalon: Ladonja pali požar pa ga gasi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska opca bolnica je neuskladen kotac u sustavu zdravstva, sustavu koji je u kolapsu i treba ga mijenjati, rekao je predsjednik Kluba vijecnika IDS-a i HNS-a u Županijskoj skupštini te glavni tajnik vladajuce istarske stranke Tedi Chiavalon na konferenciji za novinare.

Osvrnuo se na posljednju sjednicu Skupštine koja je, kaže, bila prekretnica u poimanju pulske bolnice. Tada je Udruga poslodavaca u zdravstvu iznijela podatke o poslovanju pulske i drugih hrvatskih zdravstvenih ustanova. Ponovio je da je bolnica zakinuta s milijun kuna mjesecno, još od 1997., što godišnje iznosi 12 milijuna kuna. Ukupno je u proteklih 14 godina diskriminacije bolnica dobila 168 milijuna kuna manje, rekao je.

- Unatoc takvom disbalansu i macehinskom odnosu centralne vlasti, bolnica posluje iznad prosjeka drugih ustanova. Danas ne bi bila gubitaš kada bi imala prihode kao i druge bolnice, naglasio je Chiavalon. Zbrojio je sve dospjele obaveze u ukupnom iznosu od 97 milijuna kuna, te kredit podignut 2008. godine, što ukupno cini približan iznos za koji je bolnica bila zakinuta u proteklom 14-godišnjem razdoblju.

"Sami lijecnici kažu da bi bolnica mogla raditi do 22. dana u mjesecu, jer do tada ima novca, a dalje generira gubitke", dodao je.

Podsjetio je kako je država 2008. godine sanirala stare dugove drugim hrvatskim bolnicama, ali ne i pulskoj, koja je morala podici kredit za otplatu starih potraživanja.

- Godišnja otplata kredita iznosi 10,5 milijuna kuna, iznos koji bi se inace uložio u obnovu i investicije. Kada se otplati taj kredit, ocito ce se morati uzeti novi, za nove nepodmirene obaveze. Upravo zbog zakašnjelog placanja, bolnica ugovara višu cijenu famoznog mlijecnog namaza, o kojem su spocitavali iz Ladonje, dodaje Chiavalon.

Ladonji i oporbi zamjera obrazac ponašanja u kojem prvo pale požar, a zatim ga gase i hvale se kako su ga ugasili, te ih naziva piromanima. Veli da su sasuli drvlje i kamenje na Upravno vijece bolnice, ravnatelja i Županiju, optužujuci ih za korupciju, neznanje i nepotizam. Prozivali su županijsku vlast, a i sami znaju da Županija nema ovlasti riješiti financiranje. Nakon toga su podaci iznijeti na Skupštini pokazali suprotno i u konacnici svi su usvojili zajednicke zakljucke kojima se podržava izgradnja nove zgrade bolnice, kao i mjere Upravnog vijeca i ravnatelja za unaprjedenje financijskog poslovanja.

- I nas zabrinjava stanje u bolnici, ali tražimo rješenje, a ono se nalazi u sustavu zdravstva. Mislim da u ovom trenutku krize moramo djelovati zajednicki, jer u Istri nas je samo 200 tisuca, zakljucuje tajnik IDS-a. (Jasna ORLIC)


Podijeli: Facebook Twiter