Chiavalon: Istrijani na listama pali pod "ostalo"

Tedi Chiavalon (D. MEMEDOVIĆ)
Tedi Chiavalon (D. MEMEDOVIĆ)

- Želimo obavijestiti javnost o kršenju jednog od osnovnih ljudskih prava a to je pravo na nacionalno opredjeljenje. Zbog očitog nemara i nebrige, ali i zbog neusklađenosti svih državnih institucija, u cijeloj Hrvatskoj došlo je do velikih problema prilikom izjašnjavanja o nacionalnosti na kandidacijskim listama za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon. Uz njega, govorili su i kandidati na listi za Skupštinu Istarske županije Vili Rosanda i Valter Drandić.

- Dogodile su se neke stvari prilikom predaja kandidacijskih listi koje, naprosto, kao odgovorna, regionalna stranka, koja pune 23 godine zagovara demokraciju i poštivanje temeljnih ljudskih prava, ne možemo prešutjeti. Na prošlom popisu stanovništva, nakon 20 godina, omogućeno je građanima RH da se izjašnjavaju kao Istrijani. To je učinili ukupno 12,25 posto svih stanovnika Istre, točnije 25.491 osoba. Više od jedne četvrtine naših kandidata, kojih ima više od 600, zbog državne birokracije i nemara, nije se moglo izjasniti onako kako želi i kako osjeća. Time je, ne samo uskraćeno njihovo osnovno ljudsko pravo, već je poniženo i njihovo dostojanstvo, dodao je Chiavalon.

Takvu nepravdu na vlastitoj koži osjetili su upravo kandidati Vili Rosanda i Valter Drandić, kojima je onemogućeno da se deklariraju kao Istrijani.

- Sukladno vrijednostima koje smo promovirali kroz kampanju Kluba mladih IDS-a pod nazivom „Ja san Istrijan“, iskoristio sam svoje pravo i na zadnjem popisu stanovništva deklarirao se po nacionalnosti kao Istrijan, te smatrao da će me, nakon unosa i obrade podataka, svugdje voditi kao Istrijana. Problemi su nastali prošlog tjedna, kada su kandidati počeli javljati da su im odbijena očitovanja za kandidaturu jer su po nacionalnosti naveli da su Istrijanke ili Istrijani. Očitovanja su im odbijena jer se u popisu vode kao Hrvati. U Matičnom uredu tražio sam izmjenu podataka koje su mi i izmijenjeni iz Hrvat u Istrijan. Tada sam, ujedno, saznao da ću se u njihovoj bazi voditi pod rubrikom „ostali“. To mi je ponižavajuće jer kao Istrijan u Istri moram prolaziti takvu torturu, zaključio je Rosanda.

Valter Drandić istaknuo je kako je nevjerojatno da se u 21. stoljeću ljudi nemaju pravo izjasniti nacionalno kako to žele i kako to osjećaju.

- U vrijeme kada ulazimo u EU, u zajednicu gdje svatko može biti ono što želi, stvar identiteta i stvar osobne slobode i izbora građana, u RH se oduzima. Žao nam je da u EU, zajednicu slobodnih građana, ulazimo s tim teretom, pogotovo ovdje u Istri gdje svatko ima pravo izjasniti se kako god želi. Šokiran sam da se takvo pravo u 2013. godini dovodi u pitanje. Pravo na regionalno, nacionalno i na svako drugo određenje, temeljno je ljudsko, civilizacijsko, građansko pravo na kojem se zasniva kompletno funkcioniranje sustava kao što je EU. Mislim da je naša država napravila civilizacijski korak unazad. Pozivamo hrvatske institucije da se osvijeste o ograničavanju temeljnih ljudskih sloboda koje su osnova po kojima članice EU-a funkcioniraju. Rješenje je vrlo jednostavno: dovoljno je u šifrarnik nacionalnosti dodati šifru „Istrijanka-Istrijan“, zaključio je Drandić.

Odgovarajući na novinarska pitanja Chiavalon je rekao da je razgovarao s resornim ministrom Arsenom Baukom.

- Ministar Bauk je promptno reagirao i rekao mi da će ova greška biti ispravljena. Bauk nam je pojasnio da je na žalost greška u kompjutorskom sustavu te se za ove izbore ta greška neće moći ispraviti, odgovorio je Chiavalon. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter