Chiavalon ima najbolje hrvatsko eko maslinovo ulje

Sandi Chiavalon (M. MIJOŠEK)
Sandi Chiavalon (M. MIJOŠEK)

Maslinovo ulje maslinara Sandija Chiavalona iz Vodnjana osvojilo je zlatnu medalju te je proglašeno najboljim hrvatskim ekološkim maslinovim uljem na najvećem svjetskom natjecanju za certificirana ekološka maslinova ulja "20 th International Prize Biol 2015" održanom nedavno u talijanskoj regiji Puglia. Na ovom prestižnom natjecanju u Bariju, kojeg organizira talijanska udruga C.I.Bi. maslinovo ulje Chiavalon uvršteno je među najbolja svjetska ekološka maslinova ulja osvojivši zlatnu medalju te posebnu nagradu Biol Croatia kao najbolje hrvatsko ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje, priopćuju s ovog obiteljskog gospodarstva.

- Iza nas je jedna izuzetno teška maslinarska godina u kojoj je bilo potrebno puno truda kako bi se ostvario ovakav rezultat. To ovu nagradu čini još značajnijom jer dokazuje da kvalitetan proizvod ne nastaje slučajno, već je samo iscrpnim radom i ulaganjem u tehnologiju i nova saznanja moguće postići kontinuitet u kvaliteti, kazao je Chiavalon.

Chiavalon je primio priznanje za najperspektivnije malo gospodarstvo što je njegovo ulje uvrstilo među 15 najboljih ulja na svijetu još 2008. godine. Tvrdi da od tada pa do danas osvaja nagrade na svakom svjetskom natjecanju gdje pošalje uzorak, što potvrđuje kontinuitet u kvaliteti, a svaka je maslinarska godina potpuno drukčija zbog prevrtljive klime.

- Svaka nas nagrada veseli, ali naša je najveća nagrada vraćanje naših klijenata. Mnogo ljudi koristi svakodnevno naše maslinovo ulje za stolom, a posebno nas veseli prisutnost u poznatim restoranima i hotelima koji su prepoznali naš trud i znaju ga prezentirati svojim gostima, ističe ovaj maslinar.

Ovaj novi uspjeh, svakako je važan i za prezentaciju i izvoz istarskih maslinovih ulja na svjetsko tržište, a ovo maslinovo ulje distribuira se u zemljama Europske unije, Švicarskoj, Srbiji, Crnoj Gori, a od ove godine čak i u dalekom Tajvanu.

Inače, na ovo se natjecanje mogu prijaviti isključivo ulja iz certificirane ekološke proizvodnje, a ove je godine ocjenjeno više od 500 uzoraka. Ova nagrada ne dokazuje samo da je proizvod kvalitetan, već da je potpuno zdravstveno ispravan. Naime, ulja se osim ocjene kvalitete ispituju i na rezidue preko 300 različitih pesticida te teške metale. Ekološka maslinova ulja ne smiju sadržavati ni minimalne količine rezidua pesticida koje su inače dozvoljene kod konvencionalnih proizvoda. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter