Chiavalon: IDS nema separatističke namjere

uško Kišberi, Emil Kirijaš,, Xavier Trias, gradonačelnik Barcelone i Tedi Chiavalon
uško Kišberi, Emil Kirijaš,, Xavier Trias, gradonačelnik Barcelone i Tedi Chiavalon

Izaslanstvo IDS-a predvođeno glavnim tajnikom Tedijem Chiavalonom boravilo je u službenom posjetu Barceloni, gdje su kao počasni gosti predsjednika pokrajine Katalonije Artura Masa i španjolske stranke Convergencia i Unió u nedjelju nazočili prijevremenim izborima.

- Bili smo u službenom posjetu na poziv partnerske stranke Convergencia i Unió (CiU), s kojom uspješno surađujemo već dugi niz godina na više područja, a naročito u pitanjima vezanim za decentralizaciju i regionalizaciju. Došli smo također dati potporu i nazočiti povijesnim izborima koji su u nedjelju održani u Kataloniji, istaknuo je Chiavalon.

Podsjetimo, predsjednik Katalonije i lider Convergencie Artur Mas raspisao je prijevremene izbore unatoč tomu što mu je do kraja premijerskog mandata ostalo još dvije godine.

- Nezadovoljni načinom na koji vlada rješava krizu u zemlji te nakon što je Madrid odbio zahtjeve za većom fiskalnom autonomijom Katalonije, Convergencia je uz veliku podršku naroda Katalonije raspisala prijevremene izbore za Katalonski parlament na kojima traži podršku za raspisivanje referenduma o neovisnosti, objasnio je Chiavalon.

Zanimalo nas je što su članovi IDS-a naučili od CiU-a. Chiavalon kaže da su naučili kako treba ustrajati u ciljevima i slušati što narod želi da bi se vodila uspješna politika, ali isto tako da treba biti odvažan i odlučan u svojim nastojanjima. Nastavio je kako IDS podržava neovisnost Katalonije jer se zalaže za veću decentralizaciju te da nema separatističke namjere.

- IDS se od osnutka zalaže za veću decentralizaciju Hrvatske jer smatramo da centralna Vlada ne može učinkovito voditi nacionalnu i europsku politiku te brinuti o lokalnom i regionalnom razvoju. IDS nema separatističke namjere. Pokazali smo to i za vrijeme Domovinskog rata kada je Istra imala najveću stopu mobilizacije tijekom Domovinskog rata. Protivimo se centralizaciji, zalaže za to da novac ostane na lokalnoj razini, jer se samo na taj način omogućuje brzi i kvalitetniji razvoj lokalnih sredina, istaknuo je Chiavalon. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter