Chiara Peruško dobila neformalni poziv za studiranje na Harvardu


Mlada 18-godišnja pulska gimnazijalka Chiara Peruško ovogodišnja je dobitnica nagrade Harvarda pod nazivom Harvard Prize Book. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za najaktivnijeg učenika, pri čemu je, osim školskog uspjeha, za dobivanje nagrade presudna i izvanškolska aktivnost.

Škola, triatlon, jahanje, film

- Harvard svake godine dodjeljuje tu nagradu učenicima trećih razreda srednje škole po cijelom svijetu gdje postoje Harvard klubovi. Mene je gospođa nadležna za Hrvatsku, Lidija Ortloff, prihvatila na prijedlog mojih profesora i ravnateljice Gimnazije. Ono što se traži za tu nagradu je, ne samo odličan školski uspjeh, već i izvanškolski angažman, kaže nam simpatična Chiara Peruško.

A ono što je izdvaja u njenoj generaciji je, ne samo odličan uspjeh i to 5.00 od prvog razreda osnovne škole, već i brojne sportske aktivnosti. Već godinama se, naime, bavi triatlonom, najprije za Triatlon klub Pulu, a posljednje vrijeme za Triatlon klub Swibir iz Zagreba, gdje bilježi značajne, svjetske rezultate. Tako je nakon niza državnih nagrada i onih osvojenih u hrvatskom kupu, u listopadu 2015. godine u Chicagu osvojila drugo mjesto na svjetskom prvenstvu u aquatlonu (trčanje i plivanje). Osim triatlonom, Chiara se bavila i jahanjem u konjičkom klubu u Manjadvorcima, a ljubav joj je i film te je nakon niza filmskih radionica i dva - tri kratka filma, dobila i nagradu Grada Pule za najbolji kratki film. Osim toga, u osnovnoj školi natjecala se iz tehničkog, u petom razredu bila je druga na županijskom natjecanju iz likovnog, a ove je godine, pak, bila prva na županijskom natjecanju iz kemije…

Iz jezične u opću gimnaziju

- Aktivnija sam bila u osnovnoj školi, jer sada u srednjoj, osim obimnog gradiva i tri sata treniranja svaki dan, ne stignem ništa drugo. U osnovnoj školi više su me privlačili društveni predmeti pa sam odlučila upisati jezičnu gimnaziju, ali sam se ove godine prebacila u opću jer mi se nekako "okrenula ploča" i više sam se našla u prirodnim znanostima. Sada me jako privlači kemija i mislim da će u tom smjeru ići i moj odabir budućeg zanimanja. A upravo u jezičnoj gimnaziji odlučili su izbaciti kemiju radi još jednog stranog jezika i to je bilo odlučujuće da se prebacim. Iako, bilo mi je teško jer je razred super, ali morala sam slijediti svoj put, ispričala nam je Chiara.

Upravo ovakav bogat životopis očito je presudio i prilikom odluke o njenom prijedlogu za Harvard Prize Book. Osim pohvalnice, dobila je na dar i prigodnu knjigu o povijesti Harvarda i njegovim osnivačima, no zapravo se prava nagrada krije u tome što je zapravo riječ o svojevrsnoj pozivnici Chiari Peruško da razmisli o upisu na ovo prestižno američko sveučilište. Naime, kako piše u obrazloženju ove nagrade, traži se izvrsnost u školskim i izvanškolskim aktivnostima, odnosno "izvrstan materijal za Harvard".

- To je svojevrsno priznanje da je neki učenik potencijal za Harvard te da se potaknu da nastave tim putem i jednog dana odluče se za to sveučilište. Imali smo priliku razgovarati i s jednom učenicom iz Čakovca koja je također dobila tu nagradu, a sada je već dvije godine na Harvardu gdje istovremeno studira fiziku i film. Sve je to uzbudljivo i zanimljivo, ali imam još vremena za donošenje takve odluke. Naravno da mi je primamljiva takva ponuda jer oni nude izbor između 20 fakulteta, a kod nas možete birati između desetak, a osim toga ovo priznanje znači i plaćenu punu školarinu ukoliko položite dva upisna testa, jedan iz općih predmeta i drugi, dodatni, iz stručnih, koji ovise o tome što želite potom studirati. Ja želim studirati kemiju ili nešto iz tih prirodnih znanosti, ali za odlazak u Ameriku nisam još načisto. Veliki je to korak i odvajanje od obitelji i život daleko, u nepoznatoj zemlji… Ma, ne znam još. Uzela sam to kao jednu od opcija, nastojat ću i dalje trenirati i učiti jednakim intenzitetom, pa što bude. Sada sam si uzela vremena da poradim na matematici koja mi nije tako dobra kakva bi trebala biti, neke predmete znam da moram učiti jer su u programu iako ih baš i ne volim, ali, općenito, za sve što radim i želim raditi u životu nastojat ću to voljeti i u tome uživati. Jer inače nema smisla, kaže nam jednostavno Chiara.

Iako američki fakulteti nude i mogućnost daljnjeg sportskog razvoja i napretka, a imaju i zasebna odjeljenja za sportaše, Chiara se u tom dijelu i ne vidi. Postigla je, kaže nam, ono što je mogla i ne vjeruje da bi dalje napredovala, ali će se sportom zasigurno nastaviti baviti rekreativno. Dobra profesionalna karijera u nekoj prirodnoj znanosti bit će joj sasvim dovoljna, kaže nam na kraju.

O nagradi Harvard Prize Book

Putem ove nagrade više od dvije tisuće škola širom svijeta imaju priliku predstaviti svoje talentirane mlade ljude Harvardu koji prepoznaje te njihove školske i osobne uspjehe kroz program Harvard Prize. Od velikog broja pristiglih prijedloga, nagrada se dodjeljuje onim učenicima koji se iskažu na školskim natjecanjima, uz odgovarajuće mišljenje profesora i ravnatelja. Stoga se i upućuje nastavnike i ravnatelje srednjih škola da razmišljaju koji su najsposobniji učenici na trećoj godini srednje škole koji su aktivni i akademski i izvan škole, umjetnici, sportaši ili lideri u svom okruženju, koji se akademski ističu, dobro govore engleski i žele studirati u SAD-u. Ne radi se o novčanoj nagradi, već je više poticaj studentima u trećoj godini srednje škole da razmotre odlazak na Harvard kao mjesto svojeg sveučilišnog obrazovanja. Ova im nagrada osigurava i stipendiju. (Sandra ZRINĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter