Chiara Jurić - posebno izraženi osjećaj za dinamiku

(Alen KALEBIĆ)
(Alen KALEBIĆ)

Dugo nije viđena tako brojna publika na koncertu klasične glazbe kao što je to bilo na nastupu pijanistice Chiare Jurić u subotu navečer u Zajednici Talijana. To je bio diplomski koncert ove pulske umjetnice koja završava zagrebačku Muzičku akademiju u klasi profesora Đorđa Stanettija, i koja je godinu dana provela na razmjeni u Trstu.

Chiara je do sada učestalo, posebice tijekom ljetnih mjeseci, nastupala u Puli i okolici, od Fažanskih sutona do Medulinskog koncertnog ljeta. Osim samostalno, često je nastupala s bratom Fabiom, violončelistom, a dobitnica je i brojnih nagrada i priznanja. Uz vrlo uvjerljiv scenski nastup, konstantno pokazuje napredak iz koncerta u koncert, što je publika nagradila dugotrajnim aplauzima i ovacijama.

U nešto više od sat vremena muziciranja, ova je pijanistica pokazala veliku sigurnost, a posebno je bio izražen njezin osjećaj za dinamiku, tehniku te strastveni pristup odabranim djelima.

Odabrana djela su među dojmljivijim glazbenim partiturama iz raznih stilskih epoha. Sve je počelo Bachovom "Toccatom u c-molu", gdje je Chiara predstavila svoje tehničko znanje, a osjećaj za dinamiku na poseban je način došao do izražaja u Beethovenovoj "Sonati u E-duru" sa stavcima Vivace ma non troppo. Adagio espressivo, zatim Prestissimo i Andante molto cantabile ed espressivo. Uslijedila je Prokofjevljeva "Etida u c-molu" i tehnički zahtjevna Rahmanjinova "Etida u cis-molu". U drugom dijelu koncerta izbor je ponovno pao na Prokofjeva, na vrlo melodioznu "Sonatu u f-molu".

Djelo Blagoje Berse "Melancolie" u sugestivnoj interpretaciji ove mlade pijanistice zvučao je baš uvjerljivo - kao što i sam naslov sugerira, a kraj je bio u znaku Liszta "Apres une lecture du Dante" odnosno "Fantasia quasi sonata". Jurić je svoje glazbene početke ostvarila u pulskoj glazbenoj školi u klasi profesorice Snježane Demarin. Potom je nastavila školovanje u riječkoj glazbenoj školi, gdje je osim klavira, maturirala i flautu u klasi prof. Paole Radin. Pohađala je brojne tečajeve usavršavanja kod eminentnih glazbenih pedagoga. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter