Chiara je još u mladosti imala psihičkih poteškoća, ali je odbijala pomoć

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijsko državno odvjetništvo u Puli donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 32-godišnje Chiare Pašić iz Pule, a protiv 14-godišnjakinje pokrenulo pripremni postupak zbog sumnje da su počinile teško ubojstvo. Objema je sudac istrage, odnosno sudac istrage za mladež odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i osobito teških okolnosti kaznenog djela.

Prema kaznenom zakonu za teško ubojstvo djeteta predviđena je kazna u trajanju od najmanje deset godina zatvora ili pak kazna dugotrajnog zatvora.

Istraga se provodi i protiv 29-godišnjeg Adema Budima iz Vinkurana zbog sumnje da je počinio kazneno djelo neprijavljivanja teškog kaznenog djela, za što Kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine. Za njega državno odvjetništvo nije predložilo sucu istrage određivanje istražnog zatvora te će se on tijekom istrage braniti sa slobode.

Odnijele mrtvo tijelo na Vallelungu

Državno odvjetništvo priopćilo je da postoji osnovana sumnja da su "32-godišnjakinja i 14-godišnjakinja 23. svibnja 2017. u stanu u Puli u Akvilejskom prilazu, zajedno i dogovorno te u nakani da usmrte trogodišnje dijete, ugušile ga, a zatim njegovo mrtvo tijelo odnijele do obale mora bivše vojarne i bacile ga u more".

Nadalje, sumnja se da je nakon što je 29-godišnji okrivljenik saznao od 32-godišnjakinje i 14-godišnjakinje da su počinile teško ubojstvo, to nije prijavio nadležnom tijelu, iako je bio svjestan da bi time u znatnoj mjeri pridonio razrješenju tog kaznenog djela i utvrđivanju počinitelja.

Jučer smo u Puli posjetili Chiarinu majku, s kojom navodno živi i Chiarina starija kći, no ona nije bila raspoložena za razgovor s novinarima.

Inspekcija u Domu i Centru

Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nam je, međutim, potvrđeno da je pokrenut nadzor nad pulskim Centrom za socijalnu skrb i Domom za odgoj djece i mladeži. Iz policije doznajemo da nastavljaju s kriminalističkim istraživanjem te provjeravaju sve informacije vezane uz Centar za socijalnu skrb i Dom za odgoj djece i mladeži, do kojih se došlo tijekom kriminalističkog istraživanja teškog ubojstva.

Nazvali smo ravnatelja Doma za odgoj djece i mladeži u Puli u kojem je boravila i osumnjičena 14-godišnjakinja i odakle je ona 16. svibnja pobjegla, ne bi li doznali više o tome što se u Domu događalo s djevojčicom. Ravnatelj Damjan Bistričić nam je, međutim, kazao da nije u mogućnosti govoriti o slučaju jer su izvidi u tijeku. Kad smo doznali da je ministarstvo pokrenulo nadzor nad Domom, pokušali smo ponovno dobiti ravnatelja, no bez uspjeha.

- Mogu vam jedino potvrditi da o svakom bijegu štićenika iz ustanove, promptno izvješćujemo policiju, kazao nam je kratko Bistričić.

Od trenutka kad je vijest o pronalasku mrtvog djeteta u plićaku na Vallelungi izašla u javnost, novine i internet su u trenu bili preplavljeni svakojakim informacijama o osobama koje su povezane s događajem. Naravno, službenih informacija ima vrlo malo, a glasina ima i previše. Društvene mreže su eksplodirale s raznim komentarima, a mišljenja su uglavnom brutalno eksplicitna.

Javnost zgrožena zločinom

U razgovoru s osobama koje su bliske obitelji 32-godišnje Chiare Rojnić doznajemo da je Chiari obitelj nastojala pomagati jer je još u tinejdžerskim danima imala određenih psihičkih poteškoća, ali je ona tu pomoć odbijala.

- Ja bih za tako nešto uvela smrtnu kaznu i gotovo. Mislim da onaj koji takne dijete na bilo koji neprimjeren način zaslužuje najveću kaznu, a za ubojstvo da ne govorim. Strašno je i tužno, ne poznajem Chiaru osobno, ali znam za njezine roditelje i stvarno mi ih je žao, kazala nam je jedna Puljanka.

Neki su se ogradili od izjava držeći se tek slova zakona koji propisuje da nitko nije kriv dok mu se isto ne dokaže. Jedna starija gospođa nam je kazala da Chiaru ne poznaje, ali da najoštrije osuđuje zločin. Nevjerojatno joj je što su ljudi sposobni učiniti jedni drugima, a pita se zašto se to događa i zašto takve majke ne daju djecu na posvajanje kad ima toliko parova koji bi voljeli imati dijete jer ne mogu imati svoje.

Dosad je, prema rješenju o provođenju istrage, utvrđeno da su u utorak u stanu u Akvilejskom prilazu 2 Chiara i 14-godišnja maloljetnica, dogovorno, ubile trogodišnjeg dječaka. Tijela su se riješili, prema svemu sudeći, bacivši ga u plićak u uvali Mandrač. Chiara je oko ponoć i pol u srijedu policiji prijavila nestanak djeteta, kao da se ništa nije dogodilo. Za ubojstvo mališana je, kako se tvrdi, znao i Adem Budim, ali je o tom groznom i neshvatljivom činu majke i maloljetnice šutio.

Jesu li bile ubrojive?

Policija je nakon prijave krenula u opsežnu potragu po Puli, a obavijest o nestanku trogodišnjaka je proslijeđena svim policijskim postajama. U jutarnjim satima se majka očito slomila i odvela policiju na mjesto gdje su tijelo dječaka bacile u more. Po pronalasku tijela, prvi koji ga je pregledao bio je patolog pulske Opće bolnice i stalni sudski vještak dr. Ilija Kučinar koji je i utvrdio da ima elemenata kaznenog djela, odnosno da se radi o nasilnoj smrti.

Uslijedilo je dovođenje više osoba na ispitivanje u policiju, uključujući djetetovu majku, te je policija potom zadržala upravo Chiaru, njezinu 14-godišnju prijateljicu i Vinkuranca Budima.

Kriminalističkim istraživanjem policije i radom državnog odvjetništva uspjelo se u dva dana rasplesti ovaj jezivi slučaj. Ostaje za vidjeti jesu li majka dječaka i maloljetnica psihički zdrave i ubrojive osobe. (Mateo SARDELIN)Podijeli: Facebook Twiter