Chhau i La Fiuma pobjednici ETNOFILma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"La Fiuma" (Rijeka), antropološki dokumentarni film o rijeci Po talijanske autorice Rosselle Schillaci, proglašena je najboljim filmom (u kategoriji filmova ciji je autor antropolog ili etnolog) drugog ETNOFILma, festivala etnografskog filma koji se od 8. travnja održavao u rovinjskom Multimedijalnom centru.

U kategoriji filma ciji je autor student nagradu je dobio film "Chhau" (Menstruacija) autorice Ramesh Khadka iz Nepala. To su ujedno i prvi pobjednici festivala jer je prošlogodišnje izdanje bilo revijalnog tipa.

Iako su bile predvidene još dvije nagrade - za rad u televizijskoj produkciji te za autora filma koji nije etnolog ili antropolog, strucni žiri Tanja Bukovcan, Aleksej Gotthardi Pavlovsky te Sanja Puljar D'Alessio, odlucio je da nece dodijelit nagrade u tim kategorijama jer odabrani filmovi nisu zadovoljavali sve uvjete za ocjenjivanje etnografskog filma u cjelini.

Medutim, žiri se odlucio za dva posebna priznanja, a njih su osvojili Dalibor Pešic i Bratislav Kostic za film "U tišinu i nazad, izgon demona padavice" iz Srbije te "Cheyenne" (At thirty) Michelea Trentinija iz Italije.

Prije dodjele, osim pobjednickih filmova, prikazani su i "Sevdah" Marine Andree Škop (Hrvatska), "Crnoluški pesniki" Dražena Piškorica (Hrvatska), "Putujuci s Maruch" Floriana Waltera (Njemacka) te "Vjesh" autorice pobjednickog filma Rosselle Schillaci.

Inace tijekom festivala je ukupno u konkurenciji za nagradu od pristiglih 28 žiri odabrao njih 18 koji su i prikazani.

Nedjelja, posljednji dan festivala, bila je rezerviran za prikazivanje uradaka nastalih u petodnevnoj radionici filma koja se održavala pod vodstvom Ivana Dobrana.


Podijeli: Facebook Twiter