Chelsea osvojio Europsku ligu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometaši Chelseaja osvojili su u dramatičnom finalu u Amsterdamu Europsku ligu pobijedivši Benficu s 2:1 pogotkom Srbina Branislava Ivanovića u 93. minuti.

Chelsea je postao prvi klub koji je za redom osvojio prvo Ligu prvaka i potom Europsku ligu, a uspjeli su postati tek četvrta momčad koja je osvojila sva tri najveća europska natjecanja pod okriljem UEFA. Benfica je izgubila i šesto europsko finale za redom, iako su u Amsterdamu bili bolja momčad.

Početak utakmice pripao je Portugalcima, koji su se postavili ofenzivnije, ali bez ikakve završnice. U tvrdom prvom poluvremenu bez ijedne šanse najbliže pogotku je bio Lampard, čiji je udarac s 20 metara skoro prevario vratara Artura.

Benfica je i drugo poluvrijeme započela slično prvom, napadačkom igrom, ali u 60. minuti su primili doista jeftin pogodak. Vratar Cech je rukom uposlio Torresa koji se oslobodio svih čuvara, prešao i vratara Artura i zabio za vodstvo Chelseaja. Trener Benfice Jesus je odmah ubacio dva napadača i to mu se isplatilo u 68. minuti kada je Azpilicueta igrao rukom u kaznenom prostoru. Iz kaznenog udarca za pogodio je Paragvajac Cardozo za 1:1.

U 88. minuti Lampard je s 25 metara pogodio gredu i kada se očekivao kraj i produžeci Chelsea je došao do pobjede. Nakon kornera Engleza Branislav Ivanović je glavom lobao vratara Artura i donio Chelseaju trofej, a navijačima Benfice novi šok jer su prije pet dana također u sudačkoj nadoknadi izgubili od Porta u odlučnoj utakmici za nacionalni naslov.

Pred 53.000 gledatelja na stadionu Arena sudio je Bjorn Kuipers iz Nizozemske. Strijelci: 1:0 Torres (60), 1:1 Cardozo (68-11m), 2:1 Ivanović (90+3)

BENFICA: Artur; Almeida, Luisao, Garay (Jardel, 78), Melgarejo (John, 66); Enzo Perez, Matić,Rodrigo (Lima, 66); Gaitan, Salvio; Cardozo.

CHELSEA: Cech, Azpilicueta, Cahill, Ivanović, Cole; Luiz, Lampard; Ramires, Mata, Oscar; Torres. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter