Chaveza ipak neće balzamirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Venezuelska vlada odustala je od ideje da balzamira tijelo Huga Chaveza koje je za taj postupak trebalo prevesti u Rusiju, a tisuće njegovih pristaša izredale su se pokraj odra pokojnog predsjednika u bivšoj vojarni u Caracasu pretvorenoj u Muzej revolucije.

"Zatražio sam da se odustane od balzamiranja tijela Huga Chaveza nakon izvješća ruskog medicinskog povjerenstva", rekao je ministar za informiranje Ernesto Villegas.

Tijelo je trebalo dopremiti u Rusiju gdje je trebalo ostati sedam do osam mjeseci radi balzamiranja, dodao je Villegas, obrazlažući zašto se odustalo od tog plana.

Privremeni predsjednik Nicolas Maduro je još u srijedu priznao da bi bilo "dosta teško" balzamirati Chavezovo tijelo, što je vlada bila najavila dva dana nakon njegove smrti, budući da je postupak trebalo početi "puno prije".

Nakon devet dana i devet noći tijekom kojih su se stotine tisuća ljudi izredale pokraj odra s lijesom "El Comandantea", koji je umro 5. ožujka nakon 14 godina vladavine, njegovi su posmrtni ostaci iz mrtvačnice u vojnoj akademiji u Caracasu oko podneva prevezeni u vojarnu na zapadu grada odakle je Chavez 1992. pokušao izvršiti državni udar, dok se ne donese odluka gdje će biti položeni.

Prije nego se pogrebna povorka uputila prema vojarni u četvrti 23 de Enero (23. siječnja) izrečene su molitve a obitelj i visoki državni dužnosnici su održali kraći govor. Predsjednik parlamenta Diosdado Cabello odao je počast "uzornom predsjedniku, jedinom koji se brinuo za siromašne".

Na čelu povorke duge desetak kilometara bila je crna limuzina s lijesom prekrivenim venezuelskom zastavom uz koju je stupala njegova osobna garda u crvenim odorama. Duž puta i na balkonima zgrada natiskalo se mnoštvo ljudi, neki su se čak popeli na drvo, kako bi posljednji put pozdravili predsjednika čija je popularnost među najsiromašnijima bila neupitna.

Povorka je tijekom popodneva stigla u takozvanu Vojarnu na gori preuređenu u Muzej revolucije.

Nakon ispraćaja u petak još se ne zna što će biti sa Chavezovim posmrtnim ostatcima.

Vlada je bila planirala da će njegovo balzamirano tijelo položiti na mjesto gdje počiva i nacionalni junak, "osloboditelj" Simon Bolivar.

U utorak je na neodređeno vrijeme odgodila podnošenje u parlamentu dopune ustava kako bi se pokojnik mogao pokopati uz svog slavnog prethodnika.

Po venezuelskom ustavu u nacionalnom panteonu mogu se pokapati samo "uglednici koji su zadužili Republiku svojim iznimnim doprinosom, i to najmanje 25 godina nakon smrti". Usto, svaka izmjena ustava mora se potvrditi na referendumu.

Nakon Chavezove smrti raspisani su izbori za 14. travnja. Njih će obilježiti dvoboj između Madura, Chavezova političkog nasljednika, i guvernera države Mirande i vođe oporbe Henriquea Caprilesa Radonskog. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter