Chavez objavio da boluje od raka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez objavio je u cetvrtak navecer u televizijskom obracanju naciji da se na Kubi lijeci od raka.

Chavez, koji se na Kubi nalazi od 10. lipnja i ovo mu je bilo prvo obracanje javnosti od tada, rekao je da je podvrgnut operaciji kojom mu je u potpunosti uklonjena kancerogena izraslina i da se nalazi na putu potpunog oporavka. Proces lijecenja nazvao je "polaganim i pažljivim".

Naglasio je kako je "odlucan" dobiti bitku za svoje zdravlje, a nastup je završio sloganom "Hasta la victoria siempre" (Do pobjede, zauvijek).

U kracem govoru nije najavio kada se namjerava vratiti u zemlju, niti je imenovao svog privremenog zamjenika.

Chavez je ovim istupom potvrdio glasine da je teško bolestan, koje su pocele kolati nakon što se tjednima nije pojavio u javnosti. Do cetvrtka se po službenoj verziji govorilo da je na Kubi, gdje se zatekao na službenom putu, operirao apsces u podrucju zdjelice.

Venezuela po mišljenju analiticara sada ulazi u razdoblje politicke neizvjesnosti uoci predsjednickih izbora zakazanih za sljedecu godinu. Chavez nicim nije dao naznaciti kakve su mu namjere po tom pitanju.

Clanovi njegove vlade pojavili su se na državnoj televiziji nekoliko minuta po završetku njegova govora i, iskazavši mu punu lojalnost, naglasili da ce se socijalisticke reforme u zemlji nastaviti i bez njegove nazocnosti u Venezueli.

Venezuela je u meduvremenu otkazala regionalni summit povodom proslave 200. godišnjice neovisnosti 5. i 6. srpnja, a vlada je pozvala da se na masovnim ulilcnim skupovima iskaže potpora bolesnom predsjedniku.


Podijeli: Facebook Twiter