Chavez kriticno, ali zasad stabilno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Venezuelski predsjednik Hugo Chavez, koji se oporavlja na Kubi nakon što je ondje hitno operiran zbog apscesa u zdjelici, u kriticnu je stanju, ali je stabilno, izvijestio je u nedjelju list na španjolskom jeziku El Nuevo Herald koji izlazi u Miamiju, pozivajuci se na informacije americke tajne službe.

Chavezova vlada izvijestila je da je predsjednik 10. lipnja na Kubi, gdje se zatekao na službenom putu, operiran zbog apscesa zdjelice te da se dobro oporavlja, a predsjednikov brat je venezuelskim državnim medijima rekao kako bi se Chavez u Caracas mogao vratiti za dva tjedna.

No, venezuelske vlasti tada nisu iznijele pojedinosti o Chavezovu stanju. Oporba je objavila kako smatra protuustavnim da predsjednik zemljom upravlja iz inozemstva.

List El Nuevo Herald na španjolskom jeziku izvijestio je u subotu da je Chavez u kriticnu stanju, no stabilno. Isti je izvor odbio komentirati glasine koje su se pojavile u Venezueli, a prema kojima se Chavez lijeci od raka prostate.

Drugi je neimenovani izvor za list kazao da su Chavezova kci Rosines i njegova majka Marisabel Rodriguez prije 72 sata hitno prevezene na Kubu vojnim zrakoplovom. "Chavez je kriticno, nije na rubu smrti, ali mu je zdravstveno stanje složeno", objavio je list iz Miamija, pozivajuci se na americke špijunske izvore.

Nakon gotovo dvotjedne šutnje, Chavez se u petak oglasio na Twitteru, pozdravivši "svoje borce i voljeni narod". "I ovdje na Kubi sam u mislima s vama. Hasta la victoria siempre! (Do pobjede, zauvijek). Pred pobjedom smo i sigurno cemo pobijediti!", napisao je.

Chavez (56) je tijekom toga jutra u petak napisao cetiri tweet-poruke, prekinuvši na taj nacin internetsku šutnju koja je trajala od 4. lipnja, kada je krenuo na turneju po Latinskoj Americi. Chavezova dugotrajna šutnja i izostanak službenih izvješca o njegovu zdravstvenom stanju pokrenuli su mnogobrojna nagadanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter