Chateau d'Yquem iz Kaldira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija istarska San Salvatore
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Vina Benvenuti
Lokacija: Kaldir, središnja Istra
Temperatura serviranja: 14 - 16 stupnjeva C
Gastro-preporuka: medaljoni od gušcje jetre
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 228,00 kuna (Cicibela Rovinj)

Položaj Sveti spas ili San Salvatore je mikrolokacija koja se nalazi na 400 metara nadmorske visine gdje je nekad davno bio stari Kaldir, koji se je kasnije spustio niže gdje se nalazi i danas.

S tih položaja dolazi izvrsno grožde za predikatnu malvaziju San salvatore koja je nositelj zlatne medalje na Vinistri, ali i srebrne u Decanterovom ocjenjivanju. Moje je mišljenje da je na ocjenjivanje za Decanter otišla prerano te bi u sadašnjem stanju sigurno osvojila zlato.

Godine 2004. kada sam prvi put posjetio Kaldir osobno me je Livio Benvenuti sa starom Ladom Nivom vozio na sami vrh te sam se mogao uvjeriti u fantasticne predispozicije ovoga položaja - vinogradi su okrenuti prema jugu, a nalaze se na pjeskovitom tlu.

Berba 2009. bila je pocetkom listopada, a slijedilo je dvomjesecno sušenje na slami u drvenim kašetama. Potom je bilo muljanje pa maceracija na vlastitim kvascima te prešanje i dugotrajna, tromjesecna fermentacija u inoksu, a slijedilo je 12-mjesecno školovanje u barrique bacvicama te cetveromjesecno odležavanje u bocama pred puštanje na tržište.

Iz ove berbe napunjeno je 1.200 boca, a za to je trebalo ostaviti hektar vinograda. Vino ima prekrasnu zlatnožutu boju, djelomicno je bistro prema bistrom te se vrlo guste i spore suze spuštaju niz stjenku caše.

Miris je vrlo intenzivan i izražen, vrlo ugodan i fin, a dominiraju note prezrelog voca kao zrela dunja, kruška i marelica, potom suha smokva te me dijelom podsjeca na prezrelu žutu murvu (dud), a kasnije se javlja i med akacije.

Vino ima vrlo bogatu kompleksnost mirisa koji traje i nakon što se caša isprazni. Vino je slatko, toplo te mekano, no s druge strane je ipak svježe te vrlo ukusno i mesnato te lijepo zaokruženo i robusno. Smatram da je vino uravnoteženo i da ima izraženu intenzivnost okusa, koji je dugotrajan zahvaljujuci izvrsnom ekstraktu.

Vino je izvrsne kakvoce, harmonicno te spremno za konzumaciju upravo sada, no ako ga uspijete sacuvati, može poživjeti, kao i veliki francuski sauternsi, jer je omjer šecera, alkohola i kiselina izvrsno izbalansiran te ce ga ovo "sveto trojstvo" cuvati još barem deset godina.


Podijeli: Facebook Twiter