Charlie Hebdo objavio karikature proroka Muhameda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo objavio je u srijedu karikature proroka Muhameda, što su kritizirale francuske vlasti.

Karikatura na naslovnici prikazuje ortodoksnog židova kako gura invalidska kolica u kojoj sjedi osoba s turbanom na glavi. Nekoliko karikatura proroka Muhameda nalazi se na drugim stranicama tjednika, a na nekima od njih je gol.

Karikature su objavljene u vrijeme prosvjeda koji se održavaju diljem svijeta zbog protuislamskog filma postavljenog na internet.

Francuske vlasti postavile su snage specijalne policije pred zgradu u Parizu u kojoj se nalazi redakcija Charlie Hebdoa kako bi ju zaštitila od mogućih prosvjednika.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius kritizirao je odluku Charlie Hebdoa nazvavši je provokacijom i rekao je da je naredio jačanje sigurnosnih mjera u francuskim diplomatskim predstavništvima u muslimanskom svijetu.

Veleposlanstva, konzulati, kulturni centri  i francuske škole u dvadesetak muslimanskih zemalja bit će zatvoreni u u petak na dan molitve, objavila je u srijedu francuska vlada koja tim mjerama opreza odgovara na objavu karikatura proroka Muhameda u francuskome satiričkom listu.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Philippe Laliot najavio je te mjere i dodao da nisu zasad "primili nikakvu prijetnju".

Ranije u srijedu francusko veleposlanstvo u Džakarti najavilo je da će privremeno zatvoriti sve francuske ustanove u Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji.

Ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je za radio France Info da je zemlja poduzela niz mjera "kako bi zaštitila svoja veleposlanstva".

U Pakistanu su francuski državljani primili upozoravajuću poruku SMS: "Specifične prijetnje francuskoj zajednici i francuskim interesima danas zbog objave karikatura u Charlie Hebdo. Pojačan oprez".

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo objavio je u srijedu karikature proroka Muhameda što je ministar Fabius nazvao provokacijom. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter