Charles Taylor kriv za zlocine u Sijera Leoneu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor osuden je u cetvrtak u Den Haagu za ratne zlocine i ovo je prvi put da je medunarodni sud proglasio krivim jednog africkog celnika.

Taylora (64) je optužnica teretila po 11 tocaka za ubojstvo, silovanje, novacenje djece vojnika i seksualno ropstvo tijekom isprepletenih ratova u Liberiji i Sijera Leoneu tijekom kojih je ubijeno više od 50.000 ljudi.

Sudac Posebnog UN-ovog suda za ratne zlocine pocinjene u Sijera Leoneu Richard Lussick rekao je da je Taylor dostavljao oružje, streljivo, komunikacijsku opremu i planove pobunjenicima odgovornima za brojna ubojstva tijekom rata u Sijera Leoneu od 1991. do 2002.

Tijekom izricanja presude Taylor nije pokazao nikakve emocije. "Sud zakljucuje da je optuženi kazneno odgovoran... za pomaganje i poticanje zlocina po 11 tocaka optužnice", kazao je Lussick.

Kazna Tayloru bit ce izrecena 30. svibnja, a služit ce se u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Taylor je uhicen 2006. godine, a trogodišnje sudenje završeno je prije godinu dana. Tvrdio je da nije kriv te da je pokušao donijeti mir u regiju. Takoder je tvrdio da je sudski postupak protiv njega politicki motivirana zavjera zapadnih zemalja. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter