Charles Darwin u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Darwin danas" naziv je izložbe otvorene sinoc u Multimedijalnom centru, a koja pobliže prikazuje tko je bio Charles Darwin, zašto je znacajan, odnosno kakav je utjecaj njegovog rada i njegovih djela danas.

Izložba je doprinos British Councila - Britanskog savjeta u Zagrebu prošlogodišnjoj medunarodnoj proslavi 200. godišnjice Darwinova rodenja i 150. godišnjice od objavljivanja njegovog najznacajnijeg djela "Podrijetlo vrsta", a na taj je nacin obilježeno i 75. godina postojanja Savjeta ciji je glavni cilj uspostavljanje kulturnih veza i širenje kulturnih znacajki opcenito.

Izložbu je otvorio Milan Medak, voditelj rovinjske privatne škole za strane jezike Ulix, koja dugi niz godina suraduje s Britanskim savjetom. Tom su se prilikom svojim programom na temu podrijetlo vrste predstavili i polaznici te škole, a prikazan je i kratki videouradak koji na šaljiv nacin prikazuje evoluciju covjeka.

Ovaj program British Councila pruža mogucnost istraživanja o porijeklu, prirodi i raspodjeli života te potice raspravu o znanosti, religiji i društvu, istražuje i Darwinova pisana djela, ocrtava njegove središnje ideje i objašnjava kako one ostaju u samoj srži suvremenih istraživanja u biologiji i medicini.

Izložba ostaje otvorena do 5. ožujka, a u MMC-u ce do zatvaranja biti upriliceno nekoliko predavanja. Prvo je zakazano za iducu subotu s pocetkom u 17 sati kada ce predavanje na temu "Visoke obljetnice – Biološke znanosti" održati Zdravko Števcic, znanstveni savjetnik Instituta Ruder Boškovic.

Potom, 15. i 16. veljace bit ce održana predavanja za ucenike viših razreda rovinjskih osnovnih škola koje su pripremili polaznici Srednje škole Zvane Crnje pod mentorstvom Mirjane Gerdijan. Naslov predavanja je "Njuškalom do evolucije (Putovanja Charlesa Darwina)", a održat ce ga Diana Didovic, Vanesa Vujcic i Zlatko Damijanic.


Podijeli: Facebook Twiter