Chaos UK i Poison Idea na Monteparadisu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Monteparadiso punk festival ove će se godine u unutarnjem dvorištu Rojca održati 1. i 2. kolovoza. Svježe objavljenu, konačnu listu s 12 izvođača predvode dva legendarna hardcore punk benda - engleski Chaos UK i američki Poison Idea.

Legendarni kreatori scene

Chaos UK (Velika Britanija) osnovani su u Engleskoj daleke 1979.,  a zajedno s bendovima Discharge i Disorder podigli su  pravu revoluciju na tadašnjoj britanskoj hardcore punk sceni. Sredinom 80-ih gotovo su u cijelosti promijenili postavu benda, a od tada su odradili na stotine koncerata po cijelom svijetu. Iza sebe imaju 24 izdanja.

Poison Idea (SAD) legendarni je kalifornijski bend koji je od osnivanja 1980. značajno promijenio tadašnju hardcore punk scenu. Pjevač Jerry A još uvijek vodi osnaženu postavu novih i starih članova benda. Iako je njihova izvorna vladavina trajala do 1993. godine kada su se formalno raspali, 1998. godine nastavili su gdje su stali.

Meinhof (Velika Britanija) dolaze iz Londona, a ovaj trojac svira hardcore punk s elementima crusta. Od digitalnog hardcore zvuka vratio se svojim korijenima - anarho punku.

Bez žanrovskih granica

Unfixed (Velika Britanija) je alter-ego londonskog međunarodnog trojca Meinhof. Radi se o istoj postavi, ali drugačijem zvuku. Ovaj put bez crusta, njihova je glazba više inspirirana britanskim punkom 80-ih. Sviraju oštar, catchy punk sa ženskim vokalom.

XAXAXA (Makedonija) čini muški dio poznatog makedonskog benda Bernays Propaganda. Trojac svira miks post punka, hardcorea i punk rocka. Osnovani su 2009. godine, a iza sebe imaju dva albuma. Tekstovi su na makedonskom jeziku, a tematika se tiče univerzalnih problema kao što su nepravedne razlike među ljudima, nametnute društvene norme...

Barney Gumble (Slovačka) četveročlani je bend osnovan 2009. godine. Ne poznaju žanrovske granice, brzi su i izravni s tekstovima usmjerenima na njihove osobne svakodnevne frustracije.

Concrete Worms (Srbija) je trojac iz Beograda koji sviraju miks punka, hardcorea i garažnog rocka. Bend je nastao 1994. godine, dok današnja postava egzistira od 2000. godine.

Aggrenation (Švedska) spaja old school crust, punk i metal. Do sada su imali dvije promjene u postavi. Uz svoja samostalna izdanja imaju i dva splita s pulskim bendovima Nulla Osta i Homo Homini Lupus.

Domaće snage

Motus (Hrvatska), veterani zagrebačke punk scene, prošle su godine proslavili 25 godina aktivnog rada na sceni. Izdali su četiri albuma i odsvirali bezbroj koncerata po Europi. Bend je poznat po energičnim nastupima i beskompromisnim stavovima.

Deer in the Headlights (BIH) je hardcore bend iz Banja Luke osnovan 2010. godine. Demo su objavili godinu dana kasnije, nakon čega su uslijedili brojni koncerti i europska turneja. Izdali su i dva splita zajedno sa srpskim bendom Reflections Of Internal Rain te zagrebačkim bendom Black Sails, a njihov cover izdan je i na kompilaciji "Epilogue of a Car Crash! A Tribute To Orchid".

Ponor (Hrvatska) je zagrebački hardcore punk bend osnovan 2011. godine. Radi se o novom projektu ekipe s podužim stažom na zagrebačkoj hardcore punk sceni, poznatoj kroz bendove Amok, Gardens of Hiroshima, Senata Fox, Sentence... Sviraju mračni hardcore s elementima metala.

Sick Crap (Hrvatska) je pulski hardcore punk bend koji je prošle godine izdao svoj prvi album pod nazivom "Take No Shit". Radi se o perspektivnom bendu koji sve više osvaja publiku.

Monteparadiso festival se od 1992. tradicionalno održava prvog vikenda u kolovozu, a ovo će biti njegovo 22. izdanje. Do sada je kroz festival prošlo preko 200 bendova sa svih kontinenata, izmijenilo se nekoliko generacija publike i volontera koji su godinama zajedno gradili i razvijali ovaj najstariji, nezavisni "uradi sam" festival u regiji. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter