Chanselov šampanjac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Champagnebrut Amethyste
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvodac: Louis Bartholomy
Lokacija: Epernay, Champagne
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: kao aperitiv
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 222,00 kuna (Cicibela, Rovinj)

Zadnji dan sajma vina u Dusseldorfu uvijek je užurban jer se svi spremaju za povratak doma pa odmah ujutro nastane gužva. Tako da sam i ja bio ubrzan i zadihan, no odjednom sam se našao pred štandom sa svježe otvorenim šampanjcima.

Mmm, kakav izazov. Nisam mogao odoljeti da ne probam bar jedan, no na kraju sam probao svih pet. A to je bio štand Louis Bartholomy iz Epernayja, koji su mi nekoliko mjeseci prije ljudi iz Vivat Fina vina najavljivali kao malu boutique vinariju s kojom pocinju raditi. Sjedište vinarije je u prekrasnom gradicu Epernayja distribucija je u više od 40 zemalja svijeta.

Ova šampanjska kuca ima jako dugu tradiciju, no novija povijest i uspon pocinju 2002. kada je preuzima poznata vinska kuca Chansel, koja u dolini rijeke Rhone ima prestižni Chateau Val Joanis te proizvodi izvrsna crna vina. S vama bih htio podijeliti svoj dojam o šampanjcu koji mi se najviše svidio, a to je brut Amethyste.

Ovaj šampanjac nosi ime po Bacchusovoj (bog vina) lijepoj nimfi u koju je, prema mitologiji, bio ludo zaljubljen, a koja se zvala Amethyste. Ovaj šampanjac je kombinacija 50 posto pinota noira, 30 posto pinota meuniera i 20 posto chardonnayja. Vinogradi se nalaze na kredastim obroncima prekriveni slojem gline i vapnenca.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistro, iz caše izvire mnogo malih sitnih i vrlo brzih mjehurica cija je postojanost trajna. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoca izvrsna. U mirisu dominiraju vanilija, brioche te kora citrusa te manja nota crvenog voca.

Dakle kompleksnost mirisa je djelomicno bogata. Vino je suho (oko 8 g/l), djelomicno toplo i djelomicno mekano, a s druge strane svježe i mineralno. Srednjeg je tijela, uravnoteženo, intenzivnog i trajnog završetka u ustima, fine kakvoce i harmonicno.

Vino je u ovome trenutku u optimalnoj kondiciji za potrošnju i preporucam ga piti odmah da bi se ublažile nadolazece vrucine. Trenutno ovaj šampanjac ima jedan od najboljih omjera cijene i kvalitete u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter