Chagallova djela od subote u Rovinju


Nakon velikih majstora nadrealizma i kubizma, Salvadora Dalija i Pabla Picassa, čije su izložbe u Rovinj, odnosno Zavičajni muzej grada Rovinja privukle na tisuće i tisuće posjetitelja, ove se subote, 30. travnja u 10 sati otvara izložba još jednog umjetnika svjetskog glasa - Marca Chagalla. Publika će sve do 30. listopada moći uživati u retrospektivi autorovog grafičkog opusa pod nazivom "Marc Chagall: S onu stranu boje".

Devedeset grafičkih radova

Kako je na konferenciji za novinare istaknula menadžerica izložbe Nataša Bošnjaković, rovinjsko predstavljanje dijela opusa Marca Chagalla obuhvaća 90 grafičkih radova iz ranih dvadesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća, a riječ je o bakropisima, litografijama i drvorezima.

- Kroz seriju litografija i bakroreza javnost će dobiti priliku uroniti u umjetnikov konstantan dijalog s vječnim. Upravo, zaljubljenost u ljubav, onu koja opsjeda njegove slike - Bellu Rosenfeld, zanesenost sveprisutnošću Božanskog, prijeka vjernost rusko-židovskim korijenima, nesretna očaranost motivima rodnog Vitebska ili pak apolitična osuđenost na egzodus, pretakat će se kroz predstavljene serije ilustracija "Biblije", Gogoljevih "Mrtvih duša", Homerove "Odiseje", "Poeme", prozora Jeruzalema, cirkusa, Pariza, Longova epa "Dafnis i Hloja", uključujući još i zavidan broj Chagallovih grafičkih ostvarenja. Ponirati u duboko, zabranjeno, neizrečeno i neopipljivo, mnogima mukotrpno, jer odveć bolno, i to činiti poetično, sa zahvalnošću, okom djeteta, a srcem ljubavnika, istinom prodorno i ustrajno, ali uvijek u bojama - to je Chagall, rekla je Bošnjaković, pojašnjavajući pritom i sam izbor/naziv izložbe "S onu stranu boja". Jer, kako je i sam slavni slikar govorio "u našem životu, kao i na slikarevoj paleti, postoji samo jedna jedina boja koja daje smisao životu i umjetnosti - boja ljubavi".

Usamljeni vizionar

Inače, kako piše u predgovoru izložbe - "spoj umjetnikovog osebujnog životnog puta i strastvenog stvaralaštva, između ljubavi i revolucija, slobodarskog Pariza i oktobarske Rusije, oblikuje lik usamljenog vizionara, građanina svijeta, istovremene naivne neokaljanosti i hrabre začuđenosti - u personifikaciju univerzalnog stranca vječna šarma. Duboko religiozan i istinski domoljuban, njegov je rad vjerojatno najglasniji apel modernog doba za tolerancijom i poštivanjem drugoga".

Izložba se može pogledati svakodnevno osim ponedjeljkom od 10 do 18 sati, a tijekom srpnja i kolovoza do 22 sata. Zahvaljujući Udruzi M.A.R.E. i njihovim rampama i to obojanim dječjim rukama ali "chagallovim bojama", osobama s invaliditetom prvi puta je osiguran i olakšan ulaz. Također, valja istaknuti i da je izložba grafika Marca Chagalla rezultat dobre suradnje Zavičajnog muzeja Grada Rovinja, Rabel Kolektiva i nekolicine privatnih kolekcionara. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter