Četvrtina stanovnika Srbije na sedativima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Srbiji je tijekom prošle godine četvrtina stanovnika uzimala sredstva za smirenje, a te su lijekove češće koristile žene (30,9 posto) nego muškarci (13,9 posto), više od dvije trećine pilo je alkohol, svaki treći stanovnik puši, a osam posto ih je bar jednom probalo neku drogu, rezultati su istraživanja srbijanskog državnog instituta za javno zdravstvo.

Sudeći po ovom istraživanju o stilovima života građana Srbije, čiji su rezultati predstavljeni u srijedu u Beogradu, u prethodnih godinu dana čak 72,2 posto odraslih ispitanika pilo je alkohol i na toj su listi brojniji su muškarci, ali stručnjaci upozoravaju da je veći problem što način konzumiranja i količina često dovodi smanjenja ili gubitka kontrole.

Istraživanje pokazuje i da je osam posto građana u dobi od 18 do 64 godine barem jednom probalo neku drogu, dok je u dobi od 18 do 34 godine narkotik probalo ili koristilo 12,8 ispitanika.

Među korisnicima psihoativnih supstanci su brojniji muškarci (10,8 posto) nego žene(5,2 odsto).

Najzastupljenija droga je marihuana, a prethodne ju je godine koristilo 1,6 posto stanovnika Srbije u dobi od 18 do 64 godine, te oko 3,4 posto populacije od 18 do 34 godine.

Šef ureda za monitoring droge češke vlade Viktor Mravčik, koji je sudjelovao u istraživanju, kaže da je u Srbiji u prethodnih godinu dana oko 100.000 stanovnika svakodnevno koristilo sedative.

"To je veći problem od korišenja droge”, upozorio je češki stručnjak.

Ovo je prvo Nacionalno istraživanje o stilovima života u Srbiji. (Hina) 

 


Podijeli: Facebook Twiter