ČetvrtiDox: Riječki hipi, Gezi Park, društveni pokret

Publika na drugoj večeri ČetvrtogDoxa u Teatrinu (V. H.)
Publika na drugoj večeri ČetvrtogDoxa u Teatrinu (V. H.)

Drugu večer ČetvrtogDoxa, festivala dokumentarnog filma koji je u Poreču organizirala grupa građana okupljena u inicijativi OKUP, nezadovoljna što je Pučko otvoreno učilište zbog nedostatka sredstava otkazalo službeni festival PorečDox, obilježilo je prikazivanje tri dokumentarna filma čija su se projekcije održale u Teatrinu Zajednice Talijana.

Prvi je bio dokumentarac "Bosanoga (sasvim slučajna smrt)" redateljice Morane Komljenović, priča koja govori o nizu događaja koji su 1981. godine obilježili generaciju mladih u Rijeci i koji su do danas ostali nerazjašnjeni, ali i dalje žive u društvenom tkivu grada. Ishodište filma je pogibelj Nenada Vižina, koji je posljedicom brutalnosti tadašnjeg sistema izgubio život. Namjera je filma, kroz slučaj Nenada Vižina, prvog riječkog hipija, ukazati na besmislenost smrti u sistemu koji ne trpi različitost, nekad, ali i danas. Dokumentarac je na lanjskim 21. Danima hrvatskog filma nagrađen nagradom za najbolju produkciju koju potpisuje FadeIn, te na lanjskom 8. ZagrebDox dobio posebno priznanje žirija.

Drugi je film bio nizozemske produkcije Global Uprisings, redatelja Brandona Jourdana i Marianne Maeckelbergh pod nazivom "Taksim Commune: Gezi Park and the Uprising in Turkey", dokumentarac koji priča o nedavnoj okupaciji ovog parka u Istanbulu, nasilnoj akciji kojom se policija odnosila prema demonstrantima i gomili ljudi koja se digla protiv vlasti. Treći i zadnji prikazani film također je iz FadeIn produkcije, redateljice Martine Globočnik pod nazivom "Vragovi crveni, žuti, zeleni". Film prati razvoj društvenih pokreta u Hrvatskoj od kraja 70-ih godina 20. stoljeća pa sve do prvih godina 21. stoljeća.

Publiku okupljenu u Teatrinu u pauzi između filmova zabavljala je naša poznata stand up komičarka Marina Orsag. ČetvrtiDox završava sutra u 11 sati okruglim stolom na Trgu slobode na temu "Kultura iz naših cipela". (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter