Četvrti sveučilišni dan e-učenja

Zagrebačko sveučilište (Arhiva/GI)
Zagrebačko sveučilište (Arhiva/GI)

Četvrti sveučilišni dan e-učenja korak je u provedbi strategije e-učenja na Sveučilištu u Zagrebu kojim se nastavlja poticati e-učenje na tome sveučilištu, rečeno je danas na njegovu otvaranju u Rektoratu.

Po riječima rektora zagrebačkoga sveučilišta Alekse Bjeliša, organiziranjem Dana e-učenja to hrvatsko sveučilište potvrđuje svoju lidersku ulogu u regiji u unaprjeđenju kvalitete i obrazovanja te implementaciji tehnologija e-učenja.

Napredak, o kojemu je u kratkom osvrtu na godinu dana proteklu od prošlogodišnjega, trećega dana e-učenja govorila prorektorica za studije i studente Blaženka Divjak, potvrdile su i nagrade dodijeljene za najbolje e-kolegije u prošloj akademskoj godini na zagrebačkom sveučilištu.

Prvu nagradu primio je nositelj kolegija Potencijali membrane profesor Mirza Žižak s Medicinskoga fakulteta, koji je podsjetio da je taj kolegij uveden 2008., kada se predavao na klasičan način, ali je prolaznost bila manja od 50 posto.

Nakon što je 2009. uveden sustav e-učenja LMS (Learning Management System) prolaznost se postupno povećavala da bi ove godine bila stopostotna.

Drugu nagradu dobili su profesor Tihomir Hunjak i docentica Nina Begičević Ređep s Fakulteta organizacije i informatike (FOI) iz Varaždina za kolegij Poslovno odlučivanje, dok su dvije ravnopravne treće nagrade dodijeljene nositeljici kolegija Metodika nastave flaute profesorici Marini Novak s Muzičke akademije te nositelju kolegija Napredne web-tehnologije i servisi profesoru Dragutinu Kermeku s varaždinskoga FOI-ja.

U sklopu Dana e-učenja održana je i panel diskusija o implementaciji e-učenja u visokom obrazovanju i načinima korištenja prednosti e-učenja za podizanje kvalitete obrazovanja u kojoj su sudjelovali čelnici uprava sveučilišta i veleučilišta, predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje i studenti.

Dan e-učenja organizira Ured za e-učenje/Centar za e-učenje Sveučilišnoga računskog centra (Srce) koji već pet godina svakodnevno pruža niz usluga, među kojima su i mogućnosti korištenja sveučilišnoga sustava za e-učenje, sustava za webinare i e-portfolio sustava, savjetovanja, informiranja i održavanja predavanja vezanih uz e-učenje do organizacije tečajeva, potpore korisnicima u radu s tehnologijama e-učenja te pripreme događanja kao što su Moodlemoot i Tjedan Centra za e-učenje.

E-učenje je proces obrazovanja (učenja i poučavanja) uz uporabu informacijske i komunikacijske tehnologije koja pridonosi unaprjeđenju kvalitete ishoda obrazovanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter