Četvrti put pokopan Pablo Neruda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijelo čileanskog pjesnika, nobelovca Pabla Nerude u utorak je pokopano u Čileu četvrti, a vjerojatno i posljednji put.

Pogreb je održan u mjestu Isla Negra, tri godine otkako su ostaci jednog od najpoznatijih latinoameričkih pjesnika ekshumirani kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Godinama se sumnjalo da je Neruda, koji je umro 12 dana pošto je Augusto Pinochet 1973. državnim udarom svrguno Salvadora Allendea, možda bio otrovan.

Neruda je bio komunist i Allendeov prijatelj. Poslije državnog udara namjeravao je otići u egzil u Meksiko. Kao službeni uzrok Nerudine smrti naveden je rak prostate, ali je njegov zdravstveni karton nestao pa mnogi sumnjaju da je bio žrtva Pinochetova režima. Teoriju da je Neruda otrovan nekoliko dana prije planiranog odlaska u Meksiko najviše zagovara njegov vozač i tajnik Manuel Araya.

Istraživanja provedena na uzorcima tkiva u laboratorijima u Čileu, SAD-u i Španjolskoj za to nisu pronašla dokaze, ali još se čekaju rezultati nekih DNK analiza koji bi trebali biti gotovi u svibnju.

Neruda je prvo pokopan u glavnom gradu Santiagu, ali mu je tijelo poslije bilo premješteno u drugi grob. Godine 1992. ponovno su njegovi ostaci bili premještenu u gorbnicu u Isli Negri, obalni grad 110 kilometara od Santiaga. Ondje je bio pokopan u vrtu svoje kuće, uz suprugu Matildu Urrutiju.

Na istom su ga mjestu ponovo pokopali u utorak. I valjda će ga pustiti da napokon počiva u miru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter