Cetvrti Larssonov roman ne postoji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrdnje da je švedski pisac Stieg Larsson prije svoje smrti napisao cetvrti roman kao nastavak poznate trilogije "Milenijum" daleko su od istine, tvrdi njegova doživotna partnerica Eva Gabrielsson. Gabrielsson, koja je s Larssonom provela posljednjih 30 godina njegova života, kazala je u razgovoru za BBC Radio da nema puno istine u spekulacijama da je na svojem prijenosnom racunalu ostavio još jedan, cetvrti i nedovršeni roman.

Prema njezinim rijecima, iako je istina da je nešto napisao, materijala nema dovoljno da bi se od njega mogao oblikovati novi roman.

"Postoji pocetak cetvrtog romana. Prema mojim procjenama rijec je o 200-tinjak stranica koliko sam mogla vidjeti krajem kolovoza tijekom našeg posljednjeg odmora, i s obzirom na to koliko sam bila upoznata s njegovim radnim obvezama tijekom posljednja dva mjeseca njegova života. Pisao je spontano. Mogao je napisati niz scena koje bi tek kasnije medusobno povezao. To se ne može nazivati romanom", kazala je Gabrielsson.

Larsson je 2004. preminuo od srcanog udara u dobi od 50 godina, ne doživjevši objavu svojih romana. Iako je bila njegova životna družica, buduci da nisu bili vjencani te buduci da nije bilo oporuke, Gabrielsson prema švedskom zakonu nije imala pravo na dio njegove ostavštine bez obzira na to što je, kako tvrdi, aktivno sudjelovala u pisanju romana te su brojne ideje i misli u njima  zapravo njezine.

Larssonovi nasljednici su otac i brat, s kojima Gabrielsson od tada vodi pravnu bitku. Odbila je 2 milijuna funti i mjesto u upravnom odboru tvrtke koja sada upravlja Larssonovim djelima koji su joj ponudeni 2009.

Romani "Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kula od karata" cine trilogiju i Larssonu su 2008. posthumno donijeli titulu drugog najprodavanijeg autora svijeta. Do danas su prodani u više od 27 milijuna primjeraka u 40 zemalja.


Podijeli: Facebook Twiter