Četvrta obnovljena batana u moru na Rovinjsku noć

Rekonstrukcija četvrte batane ove sezone (N. O. R.)
Rekonstrukcija četvrte batane ove sezone (N. O. R.)

Rekonstrukcijom dobrano ruinirane batane, koja je započela na Velikom molu u Rovinju, nastavlja se višegodišnja akcija Grada i Turističke zajednice da se ribarskom i autohtonom ribarskom brodiću vrati život. Riječ je o popravku, četvrte po redu ovosezonske  batane, koja će moru ponovno biti vraćena 23. kolovoza, za Rovinjsku noć.

Na njenoj rekonstrukciji zatekli smo iskusnog kalafata Mladena Takača, koji nam je pojasnio da se radi o barci RV 1019, u vlasništvu Đanija Martinovića.

- Batana, koja je izgrađena prije četrdesetak godina, posljednji je put renovirana prije desetak godina kada su joj zamijenjena rebra. Konkretno, da bi se vratila moru i bila u punoj snazi, sada je potrebno zamijeniti osamdesetak posto građe. Nakon što je očišćena trulež, uklonjena dotrajala boja, slijedi "spaljivanje", a potom  brušenje i gradnja. Za sve to, uz ruke svojih pomoćnika, bit će nam potrebno sedamnaest dana "noćnog" rada, rekao nam Takač.

Upravo "noćni" je rad, koji se odvija pod svjetlima reflektora, najatraktivniji za goste Rovinja. Gradnja/popravak broda na otvorenom, kod mnogih prolaznika izaziva divljenje i uz čašicu, dvije razgovora, lavinu pitanja upućenih kalafatima/brodograditeljima. Na taj način Rovinj prkosi tijeku vremena i predstavlja svoje originalne brodice. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter