Četvorica ruskih vojnika na sudu zbog grabeža

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četvorici ruskih novaka sudit će se zbog krađe bankovnih kartica žrtve nesreće zrakoplova u kojemu je u travnju 2010. poginuo poljski predsjednik blizu Smoljenska, na zapadu Rusije, priopćilo je u subotu rusko istražno povjerenstvo.

Vojni ured povjerenstva "prikupio je dovoljno dokaza" protiv novaka Sergeja Sirova, Igora Pustovarova, Jurija Sankova i Artura Pankratova, koje se tereti za "tešku krađu" te je sudu predao spis zajedno s optužnicom, po priopćenju.

Vojnici su 10. travnja 2010. bili u sigurnosnom kordonu oko mjesta pada zrakoplova poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog koje su trebali štititi.

Kako navodi istražno povjerenstvo, ta su četvorica ukrala više bankovnih kartica koje su pripadale Andrzeju Przewozniku, predsjedniku poljskog odbora zaduženog za brigu o mjestima stradanja Poljaka, jednoj od žrtava nesreće predsjedničkog zrakoplova, s kojih su podigli 60.345 rubalja (1.600 eura).

Prijeti im maksimalna kazna od šest godina zatvora, pišu ruske novinske agencije.

Poljsko pravosuđe je isprva javljalo da su uhićeni ruski policajci, ali je Moskva to nijekala. Tek poslije je Rusija priznala da se četvoricu ruskih vojnika sudski goni u vezi s tim optužbama.

Zrakoplov u kojemu je bio predsjednik Kaczynski, njegova supruga i visoki poljski politički i vojni dužnosnici srušio se 10. travnja 2010. pokušavajući sletjeti u Smoljensk po gustoj magli. Poginulo je svih 96 putnika i članova posade. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter