Četverojezična ekoslikovnica


"Adrianin plavi svijet" slikovnica je objavljena u izdanju Histrie Croatice C.A.S.H.-a u suradnji s Tonkicom Palonkicom frrrr. Tekst potpisuju Mia Schwerer i Mladen Kušec, a autor ilustracija je Rajko Ban. Objavljena je na četiri jezika: hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom.

"Ovu neobičnu priču za Vas je zabilježila Mia, učenica 4.c razreda jedne zagrebačke osnovne škole. Čula ju je od dupina Santiaga kojeg je njezin razred usvojio na godinu dana i tako se uključio u akciju "Usvojite dupina" Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi svijet. Mia je odlučila ispričati ovu priču uvjerena da će još mnogi razredi, poput njezina, usvojiti dupina". Početak je to  zanimljive, vedre i poučne priče, sa snažnom ekološkom komponentom, uz vrlo sugestivan likovni dio. Naglašene su i općeljudske vrijednosti te osjećaji, dobrota, prijateljstvo, nesebičnost i ostale karakteristike za koje je važno da ih djeca usvajaju i putem književnosti.

Na posljednjoj stranici djeci je objašnjeno što je to Natura Histrica i čime se ona bavi, a navedena su i sva zaštićena područja u Istri te je objašnjena njihova specifičnost. Knjiga je izdana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije i Grada Pule. Urednik je Elmo Cvek. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter