Četverogodišnji Boškarin iz Hriba najljepši je vol


Četverogodišnji Boškarin Marija Katarinčića iz Hriba najljepši je vol kastrat ovogodišnje, 22. po redu Smotre istarskih volova na Jakovlju u Kanfanaru. S tom je titulom stekao pravo nastupa na velikom poljoprivrednom sajmu u Gudovcu. Po ljepoti iza njega su se plasirali Bakin Ševerina Jugovca iz Bužleti i Istro Stefana Golčića iz Šverki.

Najteži je vol ovogodišnje smotre desetgodišnji Boškarin Antuna Antunovića iz Čabrunići, kojem su Stelio i Daniel Meden izmjerili 1150 kilograma. Iza njega su bili Boškarin Marija Gašparinija iz Fabci sa 1096 i Savin Đina Bernobića iz Buraja sa 1002 kilograma. Savin je bio i treći po poslušnosti. U ovoj kategoriji najbolji je bio trogodišnji Boškarin Marija Udovičića iz Gospodi, a drugi njegov imenjak najstarijeg uzgajivača Virđilija Breščića iz Cesari.

Prilikom dodjele nagrada predsjednik ocjenjivačke komisije Alfredo Jadrejčić je istaknuo da je od 17 volova koji su sudjelovali na ovogodišnjoj smotri puno mladih grla i uzgajivača.

Prilikom otvaranja smotre županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović je najavio je osnivanje Centra za očuvanje autohtonih pasmina vrijednog deset milijuna kuna, kojeg će sa našim i sredstvima Europske unije AZRRI izgraditi na Gortanovu brijegu u Pazinu.

Zahvalivši uzgajivačima istarskih volova na ustrajnosti i spašavanju ove autohtone pasmine Antolović je naglasio da će se ulaskom Hrvatska u Europsku uniju poljoprivreda dodatno poticati. Načelnik Sandro Jurman je najavio da će Općina Kanfanar i nadalje financirati smotru na tradicionalni pučki praznik Jakovlju, iako je u tome usamljena u Istri.

Na početku smotre na sajmištu Pinkolica zasvirali su i zaplesali članovi mjesnog KUD-a Dvigrad. Potom su volovi sa vozima u koloni, predvođeni baljankom limenom glazbom "Mon Perin" i mjesnim mažoretkinjama obišli Kanfanar.

Jakovlja se inače obilježavala cijelog tjedna. U četvrtak je održano finale teniskog turnira Jakovlja open. U petak na nogometnom igralištu ogledali su se veterani i seniori. U galeriji Malenica otvorena je izložba lokalnih slikara Jelisavete Banko, Ines Šabanović, Marka i Dušana Puhara. U zabavnom dijelu programa nastupila je riječka grupa Belfast Food.

Završni subotnji program započeo je biciklijadom i svetom misom. Na kanfanarskoj placi je uz brojne štandove, na kojima su se nudila i tradicionalna jela sa mesom istarskog goveda, organizirana prodajna izložba istarskih suvenira. Nakon smotre su uz izvlačenja dobitnika nagradne igre Glasa Istre prvo nastupali KUD Dvigrad i njihovi gosti, a potom gost večeri Goran Karan i Rekonstrukcija Band. Tradicionalno, u ponoć Kanfanar je obasjao vatromet.  (A. POKRAJAC, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter