Cetverodnevno slavljenje života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sezonu višednevnih alternativnih ljetnih festivala na štinjanskoj tvrdavi Punta Christo otvorio je Life Celebration festival koji se održavao od cetvrtka do nedjelje. Tek drugo izdanje, a pravi mali internacionalni festival. Life Celebration je uspio na pocetku ljeta postaviti kriterije za festivale koji nas ocekuju.

Vec na ulazu prvi dojmovi dali su naslutiti da su organizatori iskustvo puno vecih europskih festivala primijenili kod nas, pa su lokalne posjetitelje iznenadile sitnice poput platnenih ukrašenih narukvice-ulaznica ili pak dijeljenje rucnih mini pepeljara da cikova ne bi bilo posvud kao i letaka sa satnicom nastupa.



U dvorištima u unutrašnjosti tvrdave smjestila su se dva floora, dance i chill, a na kojima se tijekom cetiri dana izmijenilo cetrdesetak izvodaca, od instrumentalnih izvedbi uživo do DJ setova. Nastupila su kvalitetna, poznata i manje poznata imena s psy, progressive, ambient i full on trance scene od kojih valja istaknuti njemacki duo Protonica i južnoamerickog izvodaca Flooting Grooves.



Osim vodeceg, glazbenog sadržaja, posjetitelji su u sklopu chill floora mogli sudjelovati u radionicama yoge, plesne meditacije, theta healinga… U jednoj od prostorija tvrdave, idealnoj za skrivanje od ljetne žege, nalazilo se mini festivalsko kino u kojem su se u ranojutarnjim i kasnovecernjim terminima prikazivali razliciti filmovi ciji je zajednicki nazivnik psihodelija.

Možda najupecatljiviji aspekt festivala bio je onaj vizualni. Ocaravajuce dekoracije izradili su Fluffy Flowers i Radka iz Njemacke, Alen iz pulskog Mars Rooma te Meho kao dio Life Celebration Festival organizacije. UV šarenilo, cvjetno "nebo" nad rasplesanim posjetiteljima, hodnici i zidovi austrougarske tvrdave pretvoreni u futuristicke labirinte. Atraktivnosti ambijenta doprinijeli su i pulski VJ-i Zeko i Ana.



Ono što iznenaduje vezano uz ovaj festival je slaba standardna promidžba, bar na lokalnoj razini, a odlicna posjecenost. Ocito je da Life Celebration pohode upuceni sudionici psy scene, namjernici koji se, izmedu ostalog, informiraju putem specijaliziranih online portala i foruma, a bilo ih je pretežito iz inozemstva, Austrije, Srbije, Škotske pa cak i Indije.

Nakon zime provedene po klubovima, glazbena svijest širi se na festivalima poput ovog, tvrdava usred zelenila, nadomak plaža. Slavljenje života kao imperativ za posjetitelje festivala ili ljetna krilatica.


Podijeli: Facebook Twiter