Cetvero zaraženih bori se za život

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz dana u dan u Hrvatskoj je sve više zaraženih od svinjske gripe. Zasad je u Hrvatskoj od te bolesti preminuo jedan pacijent, ciji život lijecnici splitskog KBC-a nisu uspjeli spasiti, a u ovim se trenucima za život bore cetiri pacijenta koji su hospitalizirani u zagrebackoj klinici "Fran Mihaljevic".

U toj ambulanti lijecnicima se na simptome svinjske gripe (koji se ne razlikuju drasticno od obicne gripe) dnevno potuži oko 200 ljudi, ali pacijenti kod kojih postoje ozbiljnije komplikacije zasad su rijetki. No, ovih su dana u bolnicu ipak primljena cetiri muškarca kojima su životi ugroženi i koji su spojeni na respiratore kako bi mogli normalno disati.

Usprkos rapidnom širenju svinjske gripe, lijecnici porucuju da razloga za paniku još nema. Zaraženima savjetuju gotovo istu stvar koju bi im savjetovali kod obicne gripe, mirovanje i puno tekucine, uz napomenu da se lijecnicima jave kad i ako osjete da im se stanje pogoršava. Prilikom posjeta lijecniku poželjno je ne koristiti javni prijevoz kako bi se u što vecoj mogucoj mjeri izbjeglo daljnje širenje zaraze.

Puno gora situacija je u susjednoj Srbiji, gdje su od svinjske gripe danas umrla još dva pacijenta, cime je broj mrtvih skocio na sedam. U nekoliko srpskih gradova vec je proglašena epidemija, a ocekuje se da ce epidemija uskoro biti proglašena i u cijeloj državi. Neke su europske zemlje zbog širenja svinjske gripe danas pocele zatvarati svoje granice, ali promet na granici Hrvatske i Srbije zasad se odvija normalno.


Podijeli: Facebook Twiter