Četvero ubijenih u prosvjedima na Tajlandu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četiri osobe su ubijene, a deseci su ozlijeđeni u žestokim sukobima tajlandske policije i protuvladinih prosvjednika nakon što je policija poduzela najodlučniju akciju dosad da suzbije nerede i ukloni prosvjednike s ulica Bangkoka.

Interventne snage policije postavljene su oko sjedišta vlade koje tjednima drže u blokadi prosvjednici zahtijevajući, već više od tri mjeseca, smjenu premijerke Yingluck Shinawatra.

U najnovijem razvoju događa u krizi koja već duže vrijeme vlada u Tajlandu, antikorupcijsko tijelo je objavilo da podiže optužnicu protiv premijerke Shinawatra zbog kontroverznog programa isplate potpora za uzgoj riže, što je izazvalo otpor srednje klase njezinoj vladi.

Nacionalno antikorupcijsko povjerenstvo je priopćilo da bi Yingluck Shinawatra, ukoliko bude proglašena krivom, mogla biti i smijenjena. Povjerenstvo navodi da je Shinawatra pozvana 27. veljače na službeno čitanje optužnice.

Današnji sukobi na ulicama glavnog grada najžešći su od početka kampanje u studenom da premijerka siđe s vlasti. Ukoliko sukobi ne jenjaju, postoje izgledi da će intervenirati vojska.

Osim ubijenih i 44 ozlijeđenih, stotinjak prosvjednika privedeno je unutar kompleksa ministarstva energetike radi kršenja izvanrednog stanja, na snazi u Bangkoku od 22. siječnja, istaknuo je šef Vijeća nacionalne sigurnosti Paradorn Pattanatabut.

Ovo je prvi put od početka pokreta prošle jeseni da vlasti uhićuju toliko prosvjednika koji su okupirali ili opkolili brojne urede administracije i ministarstava. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter