Cetvero novinara HRT-a korak do otkaza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Maja Sever, Lela Kneževic, Sanja Mikleuševic-Pavic i Robert Zuber, cetvero novinara Hrvatske televizije koji su na pitanje medija odgovorili da ne mogu zanijekati da je glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlic novinarku Ivanu Dragicevic Velickovic nazvao "cetnickom kurvetinom", na korak su do otkaza! Pravna služba HRT-a je, naime, završila svoj dio posla uz stegovni postupak koji se protiv novinara vodi pa je u utorak od koordinacije sindikata novinara na HRT-u zatražila "ocitovanje o namjeravanoj odluci o otkazu ugovora o radu". Namjera da se cetvorka drakonski kazni ocita je, a da postane i konacna nedostaje tek ocitovanje sindikata i konacan sud Ravnateljstva HRT-a.

No, premda saznajemo da ce se koordinacija sindikata u najbržem mogucem roku ocitovati, i to negativno, to mišljenje nije za Ravnateljstvo obvezujuce. No, ako uistinu budu podijeljeni otkazi, to ce se dogoditi a da se cetvero novinara uopce nije ocitovalo i da ni oni ni sindikalci nisu vidjeli prijavu koju je protiv njih podnio ravnatelj HTV-a Blago Markota i na osnovi koje im se "sudi". Dapace, odluka ce biti donesena i prije sjednice Programskog vijeca HRT-a, taman da vijece uopce ne dode u priliku ocitovati se o traženju novinara da ih se zaštiti, kako od netransparentnog postupka pravne službe, tako i od glavnog ravnatelja HRT-a.

Sve je to na vidjelo ponovo izvuklo i najblaže receno dvojbene odredbe Etickog kodeksa HRT-a, zahvaljujuci kojima je djelatnicima HRT-a svako istupanje u javnosti onemoguceno ako to ne dozvole nadredeni, a i svaki se javni istup za koji celništvo procijeni da je nanio štetu ugledu HRT-a promptno sankcionira. Javni nastup djelatnika HRT-a u Etickom kodeksu definiran je clankom 11, medu ostalim i odredbom: "O namjeri i opcem sadržaju svoga javnog nastupa, odnosno djelovanja, radnik je obvezan najmanje jedan dan unaprijed obavijestiti svog rukovoditelja, odnosno urednika programa ili glavnog urednika".


Podijeli: Facebook Twiter