Četvero mladih Japanaca u pulskim obiteljima

Mladi Japanci boravit će u pulskim obiteljima (B. PETROVIĆ)
Mladi Japanci boravit će u pulskim obiteljima (B. PETROVIĆ)

Četvero učenika srednjoškolskog uzrasta iz japanskog grada Hekinana - Yamato Iwase, Nana Kamiya, Tomoto Ishikawa i Kazuki Yamada - boravit će dva tjedna u Puli, u sklopu programa razmjene učenika srednjoškolskog uzrasta.

Tim su povodom u komunalnoj palači pulski gradonačelnik Boris Miletić i predsjednik Gradskog vijeća Denis Martinčić primili delegaciju Hekinana prevođenu gradonačelnikom Masanobu Negitom, kojega su pratili suradnik Takayoshi Matsui i Kazuo Okamoto, zadužen za međunarodnu suradnju.

Japanski učenici u Puli će boraviti u obiteljima Matka Grujića, Natali Brenko, Sarah Kim Šuran i Ivane Puh (troje učenika Srednje škole za ugostiteljstvo, trgovinu i turizam i jedne učenice Gimnazije) koje su od 23. srpnja do 7. kolovoza ugostile japanske obitelji.

Oni su Japan posjetili pod vodstvom profesorice engleskog jezika Vedrane Brajković iz Srednje škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i, kako su nam odali, predivno se proveli.

- Bila mi je velika čast imati priliku sudjelovati u ovome projektu, i to ću zauvijek pamtiti kao predivno iskustvo. Živio sam u obitelji u kojoj sam se od prvog dana osjećao kao da sam oduvijek s njima, kao kod svoje kuće, rekao nam je Matko odavši nam da je naučio nekoliko japanskih riječi da bi sa svojim domaćinima mogao lakše komunicirati.

Inače, rekla nam je Natali, komunikacija se pretežno odvijala na engleskom, a predivnih je iskustva toliko da ni sama nije mogla izdvojiti ono najljepše. Svaki im je trenutak, veli, bio ispunjen, a neke od tradicionalnih predmeta koje su izradili na radionicama ponijeli su kući kao trajnu uspomenu na ovo predivno iskustvo.

Inače, kako je naveo gradonačelnik Miletić, Hekinan je Puli prijateljski grad, od 2007. godine i grad pobratim, a pulska ga je delegacija već dvaput posjetila.

- Glavni je cilj ove suradnje bio povezati mlade ljude i jako smo ponosni što je projekt razmjene učenika zaživio, rekao je Miletić prisjetivši se i velike tragedije koja se dogodila Japanu uz riječi da se Pula u pomaganje tada uključila koliko je god mogla, a prijateljima je iz Arene tisuće djece odaslalo poruku ljubavi i mira. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter