Cetrdeset godina "Abbey Roada"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetrdeset godina prošlo je od snimanja kultnog covera za po mnogima najbolji album "Abbey Road" legendarnih Beatlesa, ploce koja predstavlja vrhunac posljednje faze stvaralaštva jednog od najuspješnijih sastava u povijesti pop glazbe.

Fotografija snimljena 1969. godine blizu studija Abbey Road u sjevernom Londonu, u kojem su Beatlesi snimili najveci broj svojih albuma, prikazuje bosonogog McCartneyja kako s ostala tri clana benda prelazi zebru držeci cigaretu u ruci.

To je ujedno i jedna od najkontroverznijih naslovnica albuma u povijesti pop glazbe. Naime, fotograf Ian Macmillan u samo je pet minuta, stojeci na ljestvama, snimio šest fotografija, a snimku koja je poslužila kao naslovnica albuma izabrao je upravo McCartney.

Nedugo nakon objavljivanja fotografije poceo se širiti mit da je McCartney poginuo u automobilskoj nesreci te da ga je na fotografiji zamijenio dvojnik, za što su se dokazi, navodno, mogli naci na samoj snimci. John Lennon u bijelom odijelu trebao je predstavljati svecenika koji predvodi pogrebnu povorku, a dodatni je dokaz trebala biti cinjenica da McCartney cigaretu drži u desnoj ruci unatoc tome što je ljevak.


Podijeli: Facebook Twiter