Cetiristo gljivara na Smrckijadi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetiristotinjak gljivara, ponajprije clanova gljivarskih društava iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Italije, okupilo se ovog vikenda na 5. medunarodnim danima gljiva - Smrckijadi, koju organizira umaška podružnica gljivarskog društva Bujštine Boletus pod pokroviteljstvom Grada Umaga i ovdašnje Turisticke zajednice.

Suncano su subotnje prijepodne proveli u potrazi i berbi od Savudrije do rijeke Mirne, predvodeni domacim vodicima i naoružani posebnim nožicima s cetkicom za cišcenje šumskog mesa, košaricama, kompasima i povecalima.

Rezultat je dvadesetak kilograma gljiva, od kojih cak 16 razlicitih vrsta - upravo koliko su ih, najviše od svih, pronašli sudionici iz tršcanske podružnice talijanske mikološke udruge Bresadola.



Najveceg je smrcka, visokog 21 centimetar, ubrao clan Bresadole Marco Linda iz Trsta, dok je najljepšom gljivom proglašen takoder smrcak, i to onaj debelonogi - morchella crassipes iz košarice Momjanca Drage Zdjarskog iz bujske podružnice Boletusa.

Najljepši je gljivarski štap od klena, vrste javora, u prirodi pronašao i svojim rukama doradio Branko Šego iz sinjske udruge Suncanica. Prvi je put izložena i najneobicnija gljiva, koju je našao Miroslav Praskalo iz gljivarskog društva Kaštelira-Labinci Žurdana, a radi se o rijetkoj maloj zdjelicarki neournula pouchetii koja dosad nije zabilježena u Hrvatskoj.



Gljivari su i ovom prigodom pokazali da se znaju dobro zabaviti te su prilikom druženja pod šatorom na Novoj obali i zaplesali uz repertoar Gorana Griffa i njegove Bullee folk orchestre. Ukusan gljivarski kotlic s deset vrsta gljiva, od vrganja do livadskih bukovaca, mesom i krumpirom, za njih je pripremio tim na celu s kulinarskim majstorom Vladom Smolicom.

Nedjeljni je program ukljucivao veliku fritaju s gljivama i šparugama za sve gradane, a tijekom vikenda su zainteresirani mogli pogledati likovne i literarne radove osnovaca s podrucja Bujštine na temu "Carobni svijet gljiva" te poslušati predavanja o ljekovitosti gljiva Vasilija Capljinskog, "Zdrava zemlja, zdravi ljudi" Ratka Corneretta iz rijecke udruge Zdrav život i mikroskopirati gljive uz pomoc mikologa Marina Zugne iz Bresadole iz Muggie.

Predstavljen je i medunarodni projekt za prepoznavanje otrovnih gljiva, u cijoj su realizaciji sudjelovali Boletus, Bresadola iz Muggie i slovensko gobarsko društvo iz Kopra, a rezultirao je poucnim trojezicnim posterima.


Podijeli: Facebook Twiter