Četiri zemlje - projekt važan za ukupan razvoj područja Brtonigle

Nedavno formirani zbor TZ Brtonigla
Nedavno formirani zbor TZ Brtonigla

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine i blagdan zaštitnika Brtonigle svetog Zenona. Središnjem događaju preksinoć su osim vijećnika prisustvovali brojni uzvanici. Sve ih je, otvarajući ovaj skup, pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Ezio Barnaba, dok je o aktivnostima koje su obilježile protekli mandat govorio načelnik Općine Doriano Labinjan. Naglasio je u početku svog obraćanja da su posljedice ukupne ekonomske situacije u zemlji imale odraza i na poslove u toj sredini, da bi se tek u prošloj godini osjetili pozitivni pomaci. Labinjan je naglasio projekt "4 zemlje" kao jedan od najvažnijih.

- U sklopu tog projekta izrađena je studija utjecaja četiri vrste tla na kvalitetu i senzorne karakteristike istarske malvazije. Općina i Razvojna agencija Brtonigla nastavljaju s projektom šireći se i na teran. Prvi puta u Hrvatskoj su stvoreni autohtoni kvasci od istarske malvazije i terana, naglasio je Labinjan.

Mnogo je posla urađeno na pružanju raznih oblika potpore poljoprivrednicima čime se pozitivno utjecalo na razvoj ruralnog područja.

- Prvi puta u povijesti ostvareno je pola milijuna noćenje u jednoj turističkoj sezoni, a taj je rekord u 2016. godini postignut šest dana ranije, odnosno 2. rujna, dodao je Labinjan nastavljajući o poticanju stanogradnje za mlade, kulturnu djelatnost i razne manifestacije te poslove u području odgoja i obrazovanja, odnosno zdravstva i socijalne skrbi. Spomenute su i aktivnosti na poboljšanju ukupne energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

U tijeku je priprema još nekoliko razvojnih projekata, među kojima Centar istarskih okusa i Stalne izložbe vinske tradicije. U pripremi je i prenamjena zgrade nekadašnje škole u Karigadoru za potrebe edukacijskog centra za mlade, najavljen je i projekt valorizacije starogradske jezgre Brtonigle te razvoj širokopojasne internetske mreže. Priprema se i proširenje dječjeg vrtića u Brtonigli te projekt Arheološkog parka Santi Quaranta za financiranje iz EU fondova.

Dobitnici općinskih priznanja

Plaketa Općine Brtonigla dodijeljena je Istarskoj županiji za doprinos u razvoju teritorija, za promicanje gospodarstva i turističkog napretka cijelog područja općine te za sveukupan doprinos zajednici. Isto priznanje dobila je Talijanska unija - Unione Italiana za neprocjenjiv doprinos u podržavanju lokalnih talijanskih zajednica, za interes koji je pokazan prema svim kulturnim inicijativama te za veliku pomoć u realizaciji monografije „U Brtonigli se sviralo i pjevalo“ koja će uskoro biti objavljena. Dobitnik javnog priznanja Općine je obitelj Guglielma Williama Musenicha (posmrtno) za iznimna postignuća i doprinos kulturnom razvoju, za promicanje i ugled Brtonigle i za neprocjenjivo glazbeno nasljeđe. Za rad u Zajednici Talijana Nova Vas, suradnju u organiziranju lokalnih manifestacija, te za doprinos unapređenju i razvoju u području kulture i odgoja mladih, plaketu je dobila Lorena Lubiana Belle'. Priznanja su dobitnicima uručili predsjednik Općinskog vijeća Ezio Barnaba  i načelnik Doriano Labinjan.

Na kraju svečane sjednice načelnik je, na kraju mandata, prigodnim darovima nagradio svoje zamjenike i članove Općinskog vijeća, zahvaljujući svima na suradnji. Svečarskom raspoloženju pridonio je i Mješoviti zbor Zajednice Talijana Brtonigla pod vodstvom Darija Bassanesea sa starim napjevima, sačuvanim od zaborava u spomenutoj monografiji. Svečanoj sjednici prethodilo je otvaranje izložbe likovnih i drugih radova polaznika Dječjeg vrtića "Kalimero" pod nazivom "Na moj način". (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter