Cetiri stoljeca povijesti Funtane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Svecenik žurnalist" iz Moravske, biskup Juraj Dobrila, plemicka obitelj Borisi i brojni drugi koji su ostavili svoj pecat u Funtani ponovno žive u galeriji Zgor murve gdje je u petak otvorena izložba "Pogled u zavicaj" autora Roberta Buršica. Dugogodišnji novinar, urednik i stanovnik Funtane osmislio je i organizirao izložbu sakralne povijesti svog mjesta povodom 390. godišnjice osnutka crkve Svetog Bernarda i 400. godišnjice izgradnje Kaštela, prve tamošnje gradevine.

"Pogled u zavicaj" širi vidike prema Funtani kakvu njezini gosti ne poznaju: kroz osamnaest plakata posjetitelj "putuje" od srednjeg vijeka kad je Funtana bila crkveni posjed s dva prelijepa izvora do suvremenog doba i današnjih župnika. "Ovo je mali dio, tek odškrinuti prozor u citavu pricu. Žitelji Funtane trebaju biti ponosni što imaju tako bogatu prošlost na tako malom prostoru", rekao je Buršic.

On povijest Funtane istražuje godinama, a s hrpom sakupljenog materijala predložio je izložbu Turistickoj zajednici Funtana koja je odlucila financirati ideju bez da je znala kako ce to na kraju izgledati.

- Ovo može biti uzor mnogima koji se pitaju kako prezentirati povijest svojih mjesta. "Pogled u zavicaj" dobar je primjer, u grafickom smislu i po kvaliteti sakupljenog materijala, jer jasno i vizualno cisto predstavlja funtanjansku sakralnu baštinu, rekao je Marino Baldini, povjesnicar umjetnosti koji je otvorio izložbu, dodajuci da je vecina povijesti Istre sadržana upravo u sakralnim objektima.



Izložba je podijeljena u nekoliko dijelova. Najranija povijest, plemicka obitelj Borisi, osnivaci Funtane, koji su današnji teritorij mjesta dobili od porecke biskupije krajem 16. stoljeca kao feudalni posjed uz uvjet da brinu o crkvenom životu, a njemu je posvecen velik dio i na ovoj izložbi.

Crkva svetog Bernarda i njezina renoviranja uz ostale male crkvice opisuju se na cetiri plakata dok je više od trecine izložbe namijenjeno funtanjanskim župnicima i crkvenim obredima. Posebnu pažnju privukao je plakat s devet zanimljivih grbova obitelji Borisi. Njih je Buršic pronašao u zadnjem od trinaest svezaka koje je pretražio u Pokrajinskom muzeju u Kopru odakle dolazi i graficki urednik plakata, Marijan Markežic.

Na kraju, nekima je upalo u oko kako su se nasljednici Borisi u 19. stoljecu vjencavali u dubokoj starosti, no rijec je o tiskarskoj greški. Doznajemo kako današnji potomci Borisija više ne nose to prezime jer je ono izumrlo, a vecina živi na širem podrucju Italije i nije povezana s mjestom svojih predaka. Izložba se može razgledati svakog dana od 18 do 22 sata, do 31. kolovoza, a kasnije ce vjerojatno postati dio župne dvorane u Funtani. (Marina DAMJAN; snimio Saša HALAMBEK)


Podijeli: Facebook Twiter