Četiri slijeda i vino za 140 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U šestom izdanju Istra Gourmet Toura, koje počinje u četvrtak, 2. studenog, u konobi Bukaleta u Betigi, sudjeluje šest istarskih restorana i konoba koji će nuditi četiri slijeda jela i čašu vina po jedinstvenoj cijeni od 140 kuna. Upravo je u Bukaleti, u kojoj će biti ponuđen riblji i mesni meni, održana i konferencija za novinare na kojoj su manifestaciju predstavili tajnik i predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić i Mario Paliska, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika OKIŽ-a Dušan Černjul i vlasnik konobe Gracijano Jurman.

- Istra Gourmet Tour pokrenut je prije pet godina s ciljem promocije obrtničkih ugostiteljskih objekata, poboljšanja kvalitete usluga te povećanja korištenja tradicionalnih i zdravih namirnica kojima Istra obiluje, rekao je Paliska. U prvih pet sezona predstavljeno je 69 ugostiteljskih objekata kako iz hrvatskog, tako i iz slovenskog dijela istarskog poluotoka. Na prvoj večeri u Bukaleti, koja počinje u 19 sati, bit će proglašeni i pobjednici pete sezone, a planira se i tiskanje brošure s najuspješnijim jelima.

Prema Černjulovim riječima, naglasak je na eno-gastro doživljaju, odabiru kombinacija jela te načinu serviranja, uz odgovarajuću kvalitetu vina.

- Trebalo bi upotrebljavati sezonske namirnice. Sad ne možemo posluživati jagode jer ih ovdje nema, ne bi trebalo nuditi rajčicu ni krastavac, iako ih možemo nabaviti u supermarketima. Sad je vrijeme gljiva, kestena, pomikakija, suhih smokava… To su namirnice koje se mogu upotrebljavati, a u ponudi su i odlična vina. Počela je sezona kalamara i svih mogućih riba, a tu je, naravno, i dobro meso jer počinje kolinje. S druge strane, inzistiramo da manifestacija bude edukativnog karaktera, da zvijezda večeri bude eno-gastronomija, a ne glazba ili nešto treće, da se priča o kulturi jela i stola, o vinu, ulju, medu i ostalim delicijama koje nam mogu doći na trpezu, objašnjava Černjul.

Jurman je posjetio da je njegova obitelj otvorila konobu Bukaleta još 1988. godine, a posao danas vodi sa suprugom i sinom. Nude tradicionalna istarska i mediteranska jela pripremljena od autohtonih namirnica. Tako će idućeg četvrtka ponuditi hladni pijat, maneštru i teletinu pod čripnjon na mesnom, te more na pijatu, riblju juhu i filet orade na ribljem meniju, a uz oba će se jela moći kušati slatki pijat.

Eno-gastro večeri četvrtkom u 19 sati

Gastro večeri održavat će se četvrtkom u 19 sati, pa tako nakon Bukalete 16. studenog slijedi konoba Kod Luce u Vrsaru, rovinjski restoran Maslina predstavit će se 23. studenog, a konoba Sveti Ivan u Buzetu 30. studenog. Popularni labinski Velo kafe predstavlja se 14. prosinca, a nakon njega, 28. prosinca, konoba Vela vrata u Pazinu. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter