Cetiri sindikata u rujnu provode referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cetiri sindikata uclanjena u Maticu hrvatskih sindikata predložili su Vladi zajednicki referendum medu sindikalnim clanstvom o Vladinim prijedlozima izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, ali Vlada ga je odbila pa ce referendum organizirati sami, izvijestili su celnici Maticinih sindikata na konferenciji za novinare.

Vlada je odbila prijedlog prema kojem bi ona i sindikati na referendumu sindikalnom clanstvu obrazložili svoje argumente o izmjenama TKU-a, na temelju cega bi se clanstvo izjasnilo prihvaca li Vladinu ponudu, rekao je predsjednik Velikog vijeca Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribic.

Stoga ce sindikati koji ne prihvacaju Vladine prijedloge u rujnu sami organizirati referendum. Uz Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja to su Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehnicara, Sindikat hrvatskih ucitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Ribic kaže da se sindikati Matice ne boje otkazivanja TKU-a jer smatraju da u tom slucaju dobro pravno stoje te da bi u konacnici Vlada taj potez platila gubitkom sudskih sporova uz enormne troškove.

Smatra da je Vladina prijetnja otkazivanjem TKU-a dio njezine neoliberalne politike smanjenja placa i troškova rada i povecanja profita, što drži kratkovidnim i štetnim.

Vlada i sindikati javnih službi nisu ni jucer, u petoj rundi pregovora, postigli dogovor o izmjenama TKU-a jer su Vladin prijedlog odbila cetiri od osam sindikata pa bi TKU mogao biti otkazan, a Vlada od jeseni mogla uredbama o koeficijentima odredivati place 240 tisuca zaposlenih u javnim službama.

Vladini pregovaraci smatraju da je Vlada u svojem prijedlogu maksimalno izišla u susret sindikatima te da je otkazivanje TKU-a zadnja linija obrane predvidenih rashoda za zaposlene u javnim službama od 21,6 milijardi kuna u ovoj godini.

Predložili su sindikatima da u petak potpišu s Vladom dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru kojim bi se kompromisno uredila sporna pitanja. Vode cetiriju sindikata, medu kojima su dva sindikata zdravstva te po jedan kulture i socijalne skrbi, prihvacaju Vladinu ponudu smatrajuci da tako u kriznoj situaciji spašavaju TKU i place svojih clanova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter