Cetiri sata na ispitu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi rok državne mature, koji zapocinje danas ispitom iz hrvatskog jezika, odvijat ce se u nepovoljnijim uvjetima nego što je to bilo za ucenike u ljetnom roku. Naime, ucenici su sada dužni istoga dana pisati esej, a zatim - nakon svega 15 minuta pauze - test iz hrvatskog jezika, pa ce ukupno ispit trajati cak cetiri sata. Ista je procedura i za strane jezike iako su na prethodnom roku esej pisali i test polagali u razlicitim terminima.

Teže je i osobama koje su maturirale ranijih godina i koje državnu maturu ne polažu u školama. Za njih se državna matura u ljetnom roku održavala u pet gradova (za kandidate iz Istre na rijeckom sveucilištu), a sada ce svi na ispite morati otputovati do Zagreba.

Državna matura provodit ce se tijekom dva tjedna, a zadnji ispiti su na redu 6. rujna. Ispitima u jesenskom roku pristupaju maturanti cetverogodišnjih srednjih škola koji ispite nisu položili u ljetnome roku jer su bili na popravnom ili, pak, zbog bolesti.

Takoder, ispite mogu ponovno polagati ucenici koji su dobili pozitivnu ocjenu iz državne mature, ali žele popraviti ocjenu kako bi poboljšali izglede da ce u ovom roku uspjeti upasti na rang-listu nekog fakulteta. Državnu maturu polažu i osobe koje više nisu srednjoškolci, a koji se imaju namjeru upisati na visoka ucilišta.

Rezultati državne mature bit ce objavljeni do 16. rujna, dok ce novi proces potvrdivanja namjere upisa na studijske programe trajati od 19. do 25. rujna.

Prijave za studijske programe završavaju 17. rujna, kada je zadnji dan za mijenjanje, dodavanje i brisanje studijskih programa na listi prioriteta. U jesenskom roku bit ce moguce prijaviti samo studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta. Na pulskom Sveucilištu Jurja Dobrile mjesta ima na svim studijskim programima.


Podijeli: Facebook Twiter