Cetiri projekta u borbi za 50 milijuna €

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sedam hrvatskih jadranskih županija dogovorilo se da ce zajednicki kandidirati cetiri projekta u programu IPA prekogranicne suradnje za ukupno 50 milijuna eura, koji bi trebali biti investirani vec sljedece godine, rekao je na konferenciji za novinare zamjenik predsjednice Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretic.

Konferencija za novinare uprilicena je nakon što su direktori županijskih razvojnih agencija dan ranije utvrdili prioritetne zajednicke projekte, a uoci radnog sastanka Pankretica sa županima regije Jadranska Hrvatska. "Ovo je kruna rada naših suradnika, a nismo slucajno za sastanak odabrali Istru, nego zbog do sada obavljenog posla kroz županijske odjele i agencije. Ovo je priznanje Istarskoj županiji na odradenom poslu i implementiranim projektima", rekao je Pankretic.

Hrvatska unutar programa IPA prekogranicne suradnje suraduje sa šest država, a razgovara se o deset projekata ukupno vrijednih 100 milijuna eura. Hrvatske jadranske županije usuglasile su se da su prioritetni projekti oni zaštite od požara priobalnog podrucja, potom razvoja infrastrukture kulturnog turizma, izgradnje institucionalnih kapaciteta zaštite okoliša i energetske ucinkovitosti, te internacionalizacije clustera.

Hoce li za sva cetiri projekta nositelji biti sedam hrvatskih županija, ili ce se neki od njih uklopiti u projekte drugih država, tek treba biti dogovoreno. Ali, sigurno je da ce sva cetiri projekta biti realizirana.

"Zadatak ovog ministarstva je da potakne sve one koji se bave regionalnim razvojem na izradu projekata, a ova cetiri zajednicka samo su uvježbavanje za ono što cemo moci raditi sutra", rekao je Pankretic, podsjecajuci da ce za 2013. i 2014. godinu Hrvatska moci konkurirati u fondove od dvije milijarde i 225 milijuna eura, bude li imala spremne projekte.

"Ovo je pravi oblik partnerstva medu županijama, posao koji se ne može odraditi na razini Vlade ili Ministarstva. U našoj bazi imamo 2.400 projekata, ali neki su tek na razini ideje i tu još ima puno posla", zakljucio je Pankretic.


Podijeli: Facebook Twiter