Cetiri privedena u akciji "Lim"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Višemjesecna akcija koju su pod kodnim imenom «Lim» u suradnji s USKOK-om proveli istarski i zagorski policajci rezultirala je privodenjem osam osoba na kriminalisticku obradu u Pulu, pod sumnjom da su ukljuceni u lanac švercera školjki.

Svi oni osumnjiceni su za davanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti, izbjegavanje carinskog nadzora te udruživanje za pocinjenje kaznenih djela, a cetvero clanova te grupe uz USKOK-ov istražni zahtjev prebaceno je u rijecki zatvor. Prethodno ih je saslušala dežurna istražna sutkinja rijeckog Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ksenija Zorc. Pred sutkinju su pod sumnjom da su pocinili kaznena djela udruživanja te izbjegavanja carinskog nadzora privedeni Damir Rilla (29) iz Loborike, Dragan Vasic (34) iz Galižane, Mladen Sinkovic (45) iz Movraca te Ivanka Štritof (49) iz Kraljevca. Njihova skupina trebala je imati i petog clana, no Slovenac Edi Grdina (49) iz Bonina nalazi se u bijegu i za sada nije dostupan pravosudnim tijelima. Svima njima na teret se stavlja da su u periodu od 19. veljace do 4. svibnja 2009. godine, bez ovlaštenja za promet školjaka, organizirali njihovo krijumcarenje iz Hrvatske u Sloveniju. U istražnom zahtjevu tako se navodi da su u osam navrata prokrijumcarili najmanje 1.355 kilograma mušula, dondola i oštriga. Šutnjom su se od optužbi branili svi osim Ivanke Štritof, no cijeloj cetvorki uz nalog za provodenje istrage odreden je jednomjesecni pritvor zbog opasnosti od ometanja istrage utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

U PU istarskoj potvrdili su da je tijekom akcije «Lim» pretraženo šest stanova i devet vozila. Osim toga, pronadeno je više mobilnih uredaja, SIM kartica domacih i stranih tele-operatera, ali i pisanih bilješki koje upucuju na pocinjenje navedenih kaznenih djela.


Podijeli: Facebook Twiter