Četiri prijedloga novih registracijskih pločica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je danas prijedloge novih registracijskih pločica s europskim logom i pozvalo javnost na sudjelovanje u javnoj raspravi koja će biti otvorena mjesec dana.

Zasad su napravljena četiri moguća rješenja izgleda novih registracija. Po nekim rješenjima redizajnirane pločice mogle bi zadržati sadašnja registracijska područja, odnosno oznake gradova, ili dobiti oznake još nekih gradova. Jedno od rješenja predviđa da se umjesto oznaka gradova uvedu slovne ili brojčane oznake županija, a predloženo je i uvođenje novih registracija koje ne bi imale oznake ni gradova niti županija.

Predstavnici MUP-a pozvali su javnost da se u idućih mjesec dana, odnosno do 11. siječnja 2014., uključe u javnu raspravu o novim registracijama.

Nove registracijske oznake počele bi se postupno uvoditi od sredine iduće godine, a njihova cijena ovisit će o konačnom izgledu, ali ne bi trebala biti skuplja više od deset posto od sadašnje cijene. Tablice će se možda postupno uvoditi desetak godina, a to će ovisiti o interesu građana.

Zainteresirani građani koji žele sudjelovati u javnoj raspravi svoje prijedloge i primjedbe mogu slati preko MUP-ovih internetskih stranica na kojima se nalazi obrazac za sudjelovanje i predložena rješenja.

Osim novih registracija u Hrvatskoj su zbog ulaska u Europsku uniju već promijenjeni brojni dokumenti, od osobne iskaznice do vozačke i prometne dozvole, a prema novom Zakonu o prebivalištu određeni su precizniji uvjeti prijave prebivališta i vođenja zbirke podataka o prebivalištu.

Policija je pozvala građane kojima je na dan 29. prosinca 2012. osobna iskaznica istekla dulje od 15 dana ili je nikad nisu ishodili da do 29. prosinca ove godine prijave prebivalište u policijskoj upravi ili postaji na čijem području imaju ranije prijavljeno prebivalište.

Građani s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj koji su obuhvaćeni programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nalaze se u inozemstvu i nekretnina im još nije obnovljena ili nisu zbrinuti, moraju najkasnije do 29. prosinca o tome obavijestiti policiju na području gdje imaju prijavljeno prebivalište ili hrvatsku diplomatsku misiju na čijem području borave u inozemstvu.

To moraju učiniti i građani koji su 29. prosinca prošle godine bili u inozemstvu duže od godinu dana radi obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera ili dugotrajnog liječenja.

Prema podacima MUP-a, gotovo 194.000 hrvatskih državljana s prijavljenim prebivalištem starijih od 18 godina nema važeću osobnu iskaznicu dok ih gotovo 124.000 nikad nije zatražilo izdavanje osobne iskaznice.

Pomoćnica ministra Ines Krajčak pozvala je građane da reguliraju svoj status, no dodala je da policija neće odmah početi kažnjavati građane radi takvih prekršaja. Kazne se kreću od 500 do 5.000 kuna.

MUP je danas predstavio i kombi vozilo, odnosno mobilni ured s dva radna mjesta za šaltersko poslovanje koje će obilaziti slabo naseljena mjesta i slabo pokretne osobe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter