Četiri požara uništila objekte, nema ozlijeđenih

Uništeni beach bar u Svetom Pelegrinu (M. SARDELIN)
Uništeni beach bar u Svetom Pelegrinu (M. SARDELIN)

Od proteklog petka do danas četiri su požara u Istri prouzročila materijalnu štetu od više od 600.000 kuna, a uzroci su, kako je uz inspektore zaštite od požara utvrdila policija, tehnički kvarovi i ljudska nepažnja.

U nedjelju su tijekom noći zabilježena dva požara izazvana kvarovima na električnim instalacijama i to u objektima u naselju Sveti Pelegrin kod Umaga te u Štinjanu.

U Svetom Pelegrinu požar je buknuo u 2.15 sati unutar razvodnog ormarića te se vatra proširila na drveni objekt, koji je u potpunosti izgorio. Vlasnik, 24-godišnjak, je požarom oštećen za 200 tisuća kuna. Dva sata kasnije zbog kvara na električnim instalacijama spremnika za vodu vatra je buknula u podrumu obiteljske kuće u Ulici Kašćuni u Štinjanu. Vatra se sa spremnika za vodu proširila na druge predmete i prostorije kuće, a 73-godišnji je vlasnik oštećen za 200 tisuća kuna.

Iako policija u svom izvješću tvrdi da je uzrok požara u ugostiteljskom objektu u naselju Sveti Pelegrin kvar na električnim instalacijama, vlasnik objekta Bamboo beach bar Luka Ladavac tvrdi da je požar podmetnut, i da to nije prvi put. Naime, njegovom ocu je zapaljen ugostiteljski objekt Santa Maria u Umagu nekoliko dana prije lanjskog Božića. Ladavac smatra da ih je netko uzeo na pik.

- Pronađena je boca benzina, upaljač, šlape i nabacane palete koje su očito služile za bolju potpalu vatre. Lokal je radio do ponoći i pol, požar je izbio oko 2 sata, a da je izbio požar i da je sve izgorjelo javljeno nam je tek u 10 ujutro. Da nas je netko uzeo na pik govori i to da je požar izbio i u lokalu moga tate prije lanjskog Božića, a utvrđeno je da je bio podmetnut. Nekoliko dana nakon toga netko mi je razbio automobil. Zašto to netko radi, ne znam, budući da nikome ništa ne dugujemo, kazao nam je Ladavac.

Materijalna šteta na lokalu je velika, a stradalo je sve što se nalazilo u njemu, od klupa i šanka do električnih uređaja i sve ostale opreme. No, Ladavac već radi na tome i namjerava kroz nekoliko dana ponovno otvoriti vrata gostima lokala.

Vatrena stihija proteklog je petka u ulici Epulo u središtu Buja progutala obiteljsku kuću u vlasništvu 60-godišnjaka. Požar je izbio proteklog petka poslijepodne, a potpuno je ugašen tek idućeg dana oko 7 sati. Dotad je vatra uništila dvokatnicu i svu osobnu imovinu obitelji, no nitko nije ozlijeđen. Utvrđeno je da je požar kojim je vlasnik oštećen za 100 tisuća kuna izbio u prostoriji na prvom katu, kada su prilikom loženja štednjaka, kroz otvorena vratašca iskre iz ložišta peći pale na pod. Vatra se otuda proširila na oba kata i potkrovlje te se urušio krov. Ranije toga dana, u petak oko 9 sati gorjelo je i u kamp kućici u autokampu na području Marede kod Novigrada. Unutrašnjost kućice potpuno je uništena i to jer je netko od 30. travnja do 9. svibnja ostavio upaljenu grijaću ploču na štednjaku, utvrdili su policija i inspektor zaštite od požara. Požar je ugašen za manje od sat vremena, a vlasnik, pravna osoba iz Novigrada, je oštećen za oko 180 tisuća kuna. (M. Ko., M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter